Heeft een tattoo nog invloed op je carrière?
Overweeg jij om een tattoo te laten zetten, dan moet je jezelf vast wel hebben afgevraagd of dit effect zal hebben op je toekomstige carrièrekansen. Zul je er op beoordeeld worden? Is het handiger om een tattoo te laten zetten op een plek die je tijdens je werk niet blootgeeft? Of maakt het tegenwoordig niet meer uit?
Word je beoordeeld op je tatoeage?
Een tatoeage, die voor iedereen duidelijk zichtbaar is, speelt zeker een rol in hoe iemand op je overkomt. Jouw eigen associatie is hierbij leidend. Kijk je anders naar iemand die er verzorgd uitziet en een doodshoofd op zijn voorhoofd heeft laten zetten dan naar iemand die er ook verzorgd uitziet zonder tatoeage? Waarschijnlijk wel. Met een zeer uitgesproken tattoo weet je dat je aandacht genereert, maar wie bepaalt de grens?
Een tattoo kan voor iemand een diepere betekenis hebben die voor anderen niet duidelijk is. Daarbij mag je natuurlijk ook gewoon een tatoeage nemen omdat je ‘m mooi vindt. Waar komen die oordelen dan vandaan? In de recente geschiedenis werden tattoos vaak geassocieerd met criminelen en/of een losbandige levensstijl. Hier werden dus ook bepaalde waardes aan gekoppeld. Men is in de loop der tijd veel coulanter geworden wat tattoos betreft – voor de jongere generaties is een tattoo vaak zelfs zeer gebruikelijk – toch blijft het de vraag of alle vooroordelen in alle generaties en lagen van de bevolking verdwenen zijn.
Niet alleen voor de jongere generatie
Een onderzoek uit september 2015 wees uit dat ongeveer 14% van alle Amerikanen in het bezit is van een tattoo. Tevens bleek uit dit onderzoek dat er geen sprake is van een (kleine) generatiekloof: 36% van alle Amerikanen tussen de 18 en 25 jaar heeft op zijn minst één tattoo, terwijl dit percentage bij de 26- tot 40-jarigen 40% bedraagt.
Het buitengewone eraf
Waar tatoeages van origine werden gezien als iets voor een rebelse subcultuur, ging dit later over in iets voor ‘creatievelingen’. Anno 2016 beperkt inkt zich niet meer tot de lichamen van deze groepen: zelfs advocaten en doktoren hebben tattoos, zij het meestal discreet. Tattoos zijn hot en kunnen worden geassocieerd met een luxe levensstijl. Bedenk maar een Hollywoodster, artiest of sporter zonder tattoo…
Tattoos maken steeds meer deel uit van het dagelijks leven, zoals ook eerder in dit artikel getoond middels statistieken. Het buitengewone is er vanaf; een tattoo is veelal zo gewoon geworden als een accessoire. Daarbij moet men uiteraard wel een nuance aanbrengen. Tattoos zijn er in vele soorten en maten: een klein symbool of een kleine afbeelding en een halve sleeve zijn vormen die je overal om je heen ziet, maar mensen met een grotendeels getatoeëerd lichaam of opvallende tattoos op prominent zichtbare plekken blijven in de minderheid.
Verkleinen tattoos een kans op een baan?
Het inmiddels wel veilig om te stellen dat een tattoo van gemiddelde proporties zelden van invloed is op jouw kansen op de arbeidsmarkt. Echter ligt het er ook aan in welke branche je wilt gaan werken. De van oudsher meer conservatieve branches zullen wellicht wel moeite hebben met tatoeages. Bij bankiers, ambtenaren en juristen worden tattoos dikwijl als te informeel en niet representatief bestempeld, maar ook in hogere horeca- en hospitality-functies kán een tattoo een bezwaar vormen. Beroepen die snel met de maatschappij meeveranderen zoals online media en de reclamewereld zullen je over het algemeen minder snel beoordelen op je tattoo(s).
Associatie en verwachtingen
Alles bij elkaar opgeteld, kun je stellen dat de acceptatie van een tattoo voor velen (nog steeds) samenhangt met verwachtingen. Het zit dus grotendeels in de hoofden van ons allemaal. Het wel of niet hebben van een tattoo zegt voor de meesten van ons al lang niets meer over het karakter van iemand. Daarentegen: als jij je opgeeft voor bootcamp in het park, kijk je er waarschijnlijk niet van op als jouw instructeur een tattoo op zijn onderarm heeft, maar als jij een nieuwe Bentley gaat kopen bij een exclusieve dealer, kijk je er misschien toch nog wel van op als een zelfde tattoo net onder zijn manchet vandaan steekt…
De acceptatie is er, de gewenning waarschijnlijk nog niet helemaal. In De Stentor vat een sollicitatiecoach het ongrijpbare element in de relatie tussen werk en tattoo mooi samen: ‘Het probleem is dat een tattoo vrijwel nooit als argument voor afwijzing genoemd wordt. Standaard hoort de sollicitant dat hij niet past in het team of dat zijn/haar profiel toch niet helemaal aansluit op de wensen‘. Nadenken over het formaat en de plaatsing van je tattoo kan dus nooit kwaad. Wil je veilig blijven, zorg dan voor plaatsing op een plek die tijdens je werk bedekt blijft.
[socialpoll id=”2368161″]