Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 22 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel verdienen stemmentellers deze Tweede Kamerverkiezingen

De stembussen zijn geopend. Nederlanders kunnen vandaag hun politieke voorkeur laten gelden en hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maar wat verdienen de mensen op het stembureau eigenlijk?

Er zijn vandaag een kleine 10.000 stembureaus geopend waar de kiezer met het rode potlood haar stem kan uitbrengen. Ook benieuwd hoe veel stemmen er eigenlijk nodig zijn voor één zetel? Dat lees je via onderstaand artikel.

Het aantal benodigde stemmen voor één zetel in de Tweede Kamer

De stembureaus tijden Tweede Kamerverkiezingen

Terug naar die stembureaus. Zoals gezegd zijn er tot vanavond 21.00 uur iets minder dan 10.000 stembureaus geopend. Ieder stembureau kent verschillende leden, waaronder een voorzitter en tellers.

Als je 18 jaar of ouder bent op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, kun je je aanmelden als stembureaulid of teller. Daar is geen eerdere ervaring voor nodig. Een belangrijke vereiste: beheersing van de Nederlandse taal.

Stembureaulid

Als je al hebt gestemd, dan ben je de stembureauleden vandaag al tegengekomen. Dit zijn namelijk de mensen die identiteitsbewijzen controleren, mensen verwelkomen en bijvoorbeeld de stempas aannemen. Iedere gemeente zorgt voor reserve-stembureauleden, mochten er stembureauleden uitvallen. Stembureauleden zijn verplicht op voorhand een training of instructie te volgen.

Stembureauleden ontvangen een financiële vergoeding. Gemeentes bepalen zelf de hoogte van deze vergoeding. Volgens Rijksoverheid ligt dat bedrag meestal tussen de 100 en 150 euro.

Stemmenteller

Ook anno 2023 worden alle stemmen met de hand geteld. Mensenwerk, dus. Op de avond van de telling krijgen tellers een instructie. Er is op voorhand geen vereiste training, maar sommige gemeenten bieden die optie wel van te voren aan.

Vanaf 21.00 uur vanavond kan er niet meer gestemd worden en start de voorbereiding voor de telling. In 1989 is de Kieswet in het leven geroepen. Kiezers kunnen – zonder de telling te verstoren – de telling bijwonen. Eerst wordt de opkomst vastgesteld, waarna er een sneltelling plaatsvindt. Dit houdt in dat er eerst alleen op lijstniveau wordt geteld; de stemmen per politieke partij.

Daarna volgt een centrale of decentrale stemming. Bij centrale stem-tellingen worden op het stembureau alleen stemmen geteld op lijstniveau. De stemmingen op kandidaatsniveau worden in dat geval pas de volgende dag geteld op het gemeentelijk stembureau.

Bij een decentrale telling worden de stemmen op zowel kandidaats- als lijstniveau in het stemlokaal geteld.

Gemeente Stemmenteller Stembureaulid Voorzitter
Amsterdam 60 euro 225 euro 275 euro
Rotterdam 60 euro 95 – 110 euro 115 – 185 euro
Den Haag 70 euro 135 – 160 euro 155 – 200 euro
Utrecht 40 euro 180 euro 220 – 240 euro
Eindhoven 60 – 75 euro 170 euro 195 – 210 euro

Benieuwd welke vergoeding er tegenover deze noeste arbeid staat? De vergoedingen voor de vijf grootste gemeentes van Nederland vind je terug via bovenstaand tabel.

De meest bizarre geschenken aan leden van de Tweede Kamer

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.