Vergeten en ‘waardeloze’ Rembrandt levert ineens miljoenen op
Een schilderij van Rembrandt dat sinds 1955 in de vergetelheid is geraakt, heeft miljoenen opgeleverd. Dat terwijl De Aanbidding der Koningen, zoals het werk heet, twee jaar geleden nog als bijna waardeloos werd ingeschat.
Het werk is in 1955, na eeuwenlang rondgezworven te hebben in privécollecties, in het bezit gekomen van een verzamelaar in Amsterdam. Zijn weduwe verkocht de Rembrandt echter aan een familie in Duitsland, waar het werk tot twee jaar geleden aan de muur hing. Zo hangen er van verschillende grootmeesters waarschijnlijk nog talloze miljoenenschilderijen aan muren. Maar dat terzijde.
Vergeten Rembrandt in waarde gestegen
Feit is dat de Duitse familie De Aanbidding der Koningen verkocht aan Christies. Dit veilinghuis schatte de waarde in op 10.000 euro tot 15.000 euro. Experts van Christies waren in de veronderstelling dat het om een werk van een leerling van de Nederlandse grootmeester ging.
Uiteindelijk werd de Rembrandt voor 860 duizend euro verkocht aan een koper die meende dat het wel om een origineel van de meester zelf ging. Hij bleek gelijk te hebben, na een nieuw onderzoek van veilinghuis Sotheby’s.
Van waardeloos schepsel tot miljoenenschilderij
Rembrandt blijkt De Aanbidding der Koningen zelf geschilderd te hebben in de periode rond 1628, aan het begin van zijn carrière. Dit bleek na röntgenfoto’s en infraroodbeelden uitvoerig te hebben bestudeerd.
Gisteren, woensdag 13 december 2023, ging het werk van Rembrandt onder de hamer bij Sotheby’s in Londen voor omgerekend 12,65 miljoen euro. De toeschrijving aan Rembrandt zelf heeft de prijs zo doen stijgen. De nieuwe waarde onderstreept de zeldzaamheid van zijn schilderijen in privébezit. De meeste van zijn werken in privébezit zijn portretten of tronies (karakterstudies), waardoor dit werk een uitzonderlijke vondst is.
De Aanbidding der Koningen
De Aanbidding der Koningen legt een moment van diepgaande religieuze betekenis vast: de ontmoeting tussen de Drie Wijzen en het kindje Jezus. Het zeldzame verhalende werk ontvouwt zich in een deels verwoeste stal, verlicht door de Ster van Bethlehem. Behoorlijk actueel, nu net voor kerst.
De ingewikkelde details, van de kledij van de Maagd Maria tot de expressieve gebaren van de koningen die geschenken aanbieden, tonen volgens experts Rembrandts bekwaamheid in het weergeven van menselijke emoties en de tastbare kwaliteit van verschillende materialen. Lees en bekijk meer over het werk op de website van Sotheby’s.
Check ook deze simpele JPG-collage, die voor veel meer is verkocht dan de gemiddelde Rembrandt.