4 sublieme vegan BBQ-recepten met de lekkerste vleesvervangers
Tijdens het BBQ-seizoen lees je altijd over de lekkerste recepten met vlees, maar wat nou als je vegetarisch bent? Welnu, dan zijn er tegenwoordig vleesvervangers die nauwelijks van echt vlees te onderscheiden zijn na de juiste bereiding op de barbecue. Vier heerlijke vegan recepten voor de zomer en nazomer nog voor ons liggen.
Nog geen barbecue? Check dan deze zes alternatieven voor de Big Green Egg of de Weber Traveler-gasbarbecue, die ideaal is om mee te nemen tijdens je kampeervakantie of gewoon naar het park.
Vegan BBQ-recepten met lekkere vleesvervangers
We maken de BBQ-gerechten met de vleesvervangers van Beyond Meat. Deze komen namelijk zowel qua textuur als smaak dicht in de buurt van echt vlees. Doe met de hamburgers maar eens een test bij je visite. Gewoon voorschotelen, en pas achteraf vertellen dat het een vervanger is van vlees. Grote kans dat niet iedereen je gelooft.
1. Beyond Indiaas gekruide kofta met raita en mangosalsa
Bereidingstijd: 40 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Porties: 2
Ingrediënten
Voor de kofta
1 x pakje Beyond Mince
1/2 el currypasta, naar keuze
1 teentje knoflook, fijngehakt
Stukje gember van 2 cm, fijngehakt
Voor de raita
100 g Griekse plantaardige yoghurt
5 g muntblaadjes, fijngehakt
1/2 limoen, geperst
1 tl garam masala
1/2 komkommer, in blokjes
100 g kerstomaatjes, in vieren gesneden
zeezout, naar smaak
Voor de mangosalsa
1/2 rijpe mango, in blokjes
1/4 rode ui, in blokjes gesneden
1/4 rode peper, fijngehakt
handvol korianderblaadjes fijngehakt
1/2 limoen, geperst
snufje zeezout
Om erbij te serveren
Flatbread
Bereiding
Meng de Beyond Mince met de rest van de Kofta-ingrediënten in een grote kom. Dek af en zet het mengsel 1 uur in de koelkast. Vorm twee worsten rond twee metalen spiesen. Bewaar in de koelkast gedurende minstens 30 minuten.
Doe voor de raita de yoghurt in een kom en meng de munt, limoensap en garam masala erdoor. Voeg de komkommer, cherrytomaatjes en een snufje zeezout toe. Meng goed om te combineren, voeg indien nodig meer zout toe. Koel tot het klaar is om te serveren.
Om de mangosalsa te maken combineer je alle ingrediënten en zet je het in de koelkast tot het klaar is om te serveren.
Verwarm de barbecue voor. Als je klaar bent om te koken, smeer je de grill in met olie en bak je de spiesjes direct boven het vuur, waarbij je ze regelmatig omdraait, gedurende 10 minuten, of tot ze gaar zijn. Als de kofta’s klaar zijn, zet je ze aan de kant en verwarm je de flatbreads op de grill. Serveer met de raita, mangosalsa en warme flatbreads.
2. Beyond Cajun-Spiced Chicken Burger
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 14 minuten
Porties: 4
Ingrediënten
4 Beyond Burger Chicken-Style
Voor de sla
125 g Plantaardige mayonaise
1 el Dijon mosterd
1,5 tl Suiker
1 el Appelazijn
1 tl Uienpoeder
1 tl Selderijzout
1/4 Witte kool, fijngesneden
1/4 Rode kool, fijngesneden
1 Geraspte wortel
1,5 tl Cajunkruiden
4 el Plantaardige mayonaise
Scheutje limoen
4 Hamburgerbroodjes
4 Plakjes plantaardige kaas
Little gem sla
Gegrilde maïskolf
Bereiding
Voor de sla, meng de plantaardige mayonaise, Dijon mosterd, suiker, appelazijn, uienpoeder en selderijzout samen. Doe de kool en wortel in een grotere kom en meng met de mayonaise en breng op smaak met versgemalen peper.
Voor de Cajun mayo, meng de Cajunkruiden door de mayonaise. Voeg een kneepje limoensap toe. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Burger-instructies
Verhit de barbecue tot middelhoog vuur en gril de Beyond Burger® Chicken-Style ongeveer 7 minuten, halverwege keren. Bak tot een interne temperatuur van 63°C of hoger, tot de burger er goudbruin uitziet en een krokant laagje heeft.
Wanneer het BBQ-gerecht klaar is om te serveren, smeer dan een beetje van de mayonaise op de onderkant van het broodje. Voeg een blaadje sla toe en plaats daarbovenop de burger, een plakje plantaardige kaas en een lepel van de sla. Serveer met extra sla aan de zijkant en op de barbecue gegrilde maïskolf.
3. Beyond Reuben Dog
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 13 minuten
Porties: 2
Ingrediënten
1 x 200g pakjes Beyond Sausage
Voor de Reuben-saus
1 el plantaardige mayonaise
1 el tomatenketchup
1/2 tl geraspte mierikswortel
2 cocktailaugurken, fijngehakt
scheutje hete saus
Serveren
2 x hotdogbroodjes
zuurkool
cocktailaugurken, gehakt
plantaardige kaas, geraspt
Bereidingswijze
Meng voor de Reuben-saus alle ingrediënten in een kom. Zet in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de barbecue voor op hoog vuur. Als je klaar bent om te bakken, smeer je de grill in met olie en bak je de worstjes direct boven het vuur, draai regelmatig, gedurende 13 minuten, of tot ze gaar zijn. Als ze gaar zijn, verwarm je de hotdog broodjes op de grill. Serveer de worstjes in de broodjes belegd met de Reuben-saus, zuurkool, augurk en geraspte kaas.
4. Beyond Sunshine Burger
Bereidingstijd: 40 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Porties: 2
Ingrediënten
1 x pakje Beyond Burgers
2 x burgerbroodjes
1/2 wortel, fijn geraspt
1/2 rode biet, fijn geraspt
1 el olijfolie
Voor de kruidige mayonaise
50g plantaardige mayonaise
10 g kruiden, fijngehakt (basilicum, koriander of munt)
Voor de ananas
2 plakjes verse ananas, zonder harde kern
mespuntje zachte bruine suiker
sap van 1/2 limoen
snufje chilivlokken
snufje zeezout
Bereidingswijze
Om de wortelen en bieten te maken, verwarm je de oven voor op 200ºC / 180ºC hetelucht / gas 6. Leg de geraspte groenten op een grote bakplaat en bestrijk ze met de olie. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. 20 minuten in de oven, halverwege keren. Zet opzij tot gebruik. Om de kruidenmayo te maken, combineer je de mayonaise en gehakte kruiden. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Zet in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de barbecue voor op hoog vuur. Als je klaar bent om te bakken, borstel je de grill met olie. Bestuif de ananasschijfjes aan beide kanten met de suiker en bak ze 10 minuten op de BBQ, waarbij je ze halverwege keert. Bak ondertussen de burgers op de barbecue, halverwege keren, in 8 minuten of tot ze gaar zijn.
Verwarm de hamburgerbroodjes op de grill van je BBQ. Knijp het limoensap uit over de ananasschijfjes en bestrooi met de chilivlokken en het zeezout. Serveer de burgers direct in de opgewarmde broodjes met de krokante worteltjes en bieten, gegrilde ananas en kruidige mayo.