Gerijpte whisky onder vuur in onderzoek naar schadelijke uitstoot
Veel alcohol is slecht voor je, maar zo nu en dan een glaasje whisky schijnt bepaalde gezondheidsvoordelen te hebben. Wij drinken het liefst een lang gerijpte Scotch Single Malt. Maar we zitten met een dilemma: op het vat gerijpte whisky schijnt slecht te zijn voor het milieu en de volksgezondheid.
En dan gaat het niet over de drank na de botteling in ons glas, maar over het rijpingsproces. Volgens een artikel in The Telegraph start de Schotse minister Nicola Sturgeon een onderzoek naar het deel van de whisky dat verdampt tijdens het rijpen. Deze uitstoot zou schadelijk zijn
Op vat gerijpte whisky slecht voor het milieu
Dat deze verdamping plaatsvindt, is een feit. De meeste flessen whisky zijn goed genoeg afgesloten om jarenlang niets te verdampen, bij eikenhoutenvaten is dit wel anders. Toch is het voor de smaakontwikkeling essentieel om de drank in vaten te laten rusten.
“Het verlies aan ethanol is gemiddeld ongeveer 2 procent per jaar en is, zoals de Schotse regering eerder heeft verklaard, niet schadelijk voor de gezondheid en ook niet belastend voor het milieu vanwege de snelle verspreiding ervan”, laat een woordvoerder van de Scotch Whisky Association weten aan de Britse krant. Daar komt bij dat een dergelijk rijpingsproces niet enkel wordt toegepast bij whisky.
Onderzoek naar de uitstoot
Toch start er een onderzoek naar de uitstoot van het vloeibare goud. De lucht zou namelijk vervuild worden door ‘vluchtige organische stoffen zonder methaan’. De studie duurt zes maanden. Een eindrapport verschijnt eind maart 2023. Mocht het rijpen van whisky echt schadelijk zijn voor het milieu, dan is dit slecht nieuws voor liefhebbers. De productie van de op vat gerijpte drank kan in het ergste geval aan banden worden gelegd, met als gevolg dat oude whisky nog schaarser en duurder wordt.
De afgelopen jaren steeg de prijs van Scotch Single Malt al flink. Hoewel liefhebbers – die de flessen openen – wellicht niet blij worden van de prijsstijgingen, is het voor sommige investeerders gunstig. Manners Magazine stelde vijf vragen aan Michel Kappen. Naast liefhebber is hij oprichter van Scotch Whisky Investments en maakt hij gebruik van de schaarste op de markt.
‘s Werelds duurste miniflesje whisky is een Springbank uit 1919