Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Dit type energiecontract kost juist extra geld in de winter van 2024

Eerder deze week las je over de goedkoopste energieleveranciers voor langdurige contracten. Geen slechte keuze, als we energie-expert Tom Schlagwein aanhoren. Een variabel contract is voor de winter van 2024 in ieder geval een no-go.

We laten het woord aan Schlagwein over deze kwestie. Hij heeft er nogal wat meer verstand van dan wij. “‘Stijgende variabele energietarieven brengen financiële zorgen voor huishoudens.”

‘Variabele energiecontracten gestegen’

“Variabele energiecontracten zijn onlangs opnieuw gestegen met 3 tot 4 procent. Deze contracten bieden geen zekerheid en bewegen niet direct mee met de markt. Daardoor profiteren Nederlanders niet direct profiteren van prijsdalingen, maar worden ze juist sneller geconfronteerd met stijgende tarieven. Het is af te raden om nu een variabel energiecontract te nemen, vooral met de winter voor de deur. De beste oplossing is om te kiezen voor een vast of dynamisch contract.

Huishoudens die momenteel een variabel energiecontract hebben, lopen het risico op onaangename verrassingen. Variabele contracten zijn contracten met vaak maandelijks wisselende tarieven. Het voordeel is dat ze vrij opzegbaar zijn. Nadeel is dat ze geen zekerheid bieden en niet één op één meebewegen met de markt, zoals dynamische contracten dat wel doen. Dit maakt ze een minder voorspelbare keuze voor huishoudens, zeker nu de winter nadert.”

‘Gasprijzen onvoorspelbaar, prijsdaling niet altijd merkbaar’

“Het probleem zit in de onvoorspelbaarheid van deze variabele energie contracten. De gasprijzen bewegen dagelijks op en neer en het hangt volledig af van wanneer een leverancier zijn gas inkoopt.

Daarnaast wordt er een bepaalde risico-opslag doorberekend, wat betekent dat huishoudens zelfs niet altijd profiteren van prijsdalingen. Er zijn geen prijsregels aan verbonden, dus leveranciers kunnen in principe de prijzen eenzijdig verhogen, zelfs als de markt is gedaald. De enige regel hieromtrent is dat klanten vroegtijdig geïnformeerd moeten worden.”

‘Vast of dynamisch contract is aan te raden’

“Huishoudens die van zekerheid houden, doen er goed aan om nu over te stappen op een vast energiecontract. Dit type contract biedt stabiliteit, omdat de tarieven gedurende de hele looptijd vaststaan.

Voor Nederlanders die de flexibiliteit willen om direct van prijsdalingen te profiteren, zijn dynamische contracten met een verschillende uurprijs voor stroom en een verschillende dagprijs voor gas een beter alternatief. Het is ook mogelijk om een dynamisch stroomcontract te nemen en een vast contract voor gas. Variabele contracten bieden geen van deze voordelen.”

‘Hoge kosten voorkomen in de winter van 2024’

“Het is af te raden om nu een variabel contract te nemen. Door te kiezen voor een contract dat beter bij hun behoeften past, kunnen Nederlanders onverwachte, hoge kosten voorkomen. De makkelijkste oplossing is prijzen vergelijken van verschillende leveranciers of bij dezelfde leverancier over te stappen naar een vast of dynamisch contract.

Als huishoudens vasthouden aan variabele contracten, kunnen de tarieven flink stijgen, vooral met de hogere stookkosten in de winter. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen.”

Dit type energiecontract kost juist extra geld in de winter van 2024
Tom Schlagwein (Afbeelding: Overstappen)

Tom Schlagwein is energie-expert bij Overstappen en deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.