Zoveel méér goals worden afgekeurd sinds invoering VAR
De knieschijf van Trauner en de omhelzing van Lotomba. De VAR zag wat de scheidsrechter ontging en keurde twee goals van Feyenoord af in de Champions League-wedstrijd tegen Benfica. Ze komen terecht op een hele grote berg vol afgekeurde doelpunten, die in het pre-VAR tijdperk gewoon hadden geteld. Manners onderzoekt hoe groot het VAR-kerkhof der gesneuvelde doelpunten is.
Hartstochtelijk juichen tijdens een voetbalwedstrijd durft tegenwoordig niemand meer, want bij elke goal bestaat de kans dat er een pietluttigheid wordt gevonden die tot annulering leidt. Vermoordt de VAR de ziel van het voetbal, of is het een noodzakelijke prijs voor rechtvaardigheid? Manners laat zich niet verleiden tot een kruistocht in onderbuik en houdt zich bij de feiten: zoveel doelpunten worden ons door de neus geboord sinds de invoering van de VAR.
Aantal afgekeurde goals over de kop sinds VAR
In pre-VAR tijden werd tussen de 1 à 2 procent van de doelpunten afgekeurd vanwege redenen als buitenspel of een overtreding. Sinds invoering van de VAR is dit aantal toegenomen tot 4 à 5 procent. Zo turfde de South West Londoner dat er in Premier League-seizoen 53 goals werden afgekeurd na interventie van de VAR. In de Eredivisie waren dit er (op basis van cijfers van Opta) vorig seizoen 47. Hierdoor bleven er van de 1039 doelpunten nog 992 over, een afname van 4,5%.
Hiertegenover staat dat er ook een paar afgekeurde doelpunten door de VAR worden gecorrigeerd, waarna ze toch tellen. Dit zijn er echter veel minder dan andersom. In de Premier League ging het in 2023/2024 om 7 doelpunten, waardoor de netto-afname aan goals op 3,8% uitkwam.
VAR grijpt minder vaak in
Wel tonen de Engelse data (die een stuk uitgebreider zijn dan de Nederlandse) dat de VAR aldaar minder vaak ingrijpt dan in voorgaande seizoenen. Zo greep de Engelse VAR in seizoen 2021/2022 in totaal 123 keer in bij een doelpunt. Vorig seizoen was dit zoals we zagen maar 60 keer. Een goede zaak, lijkt ons, aangezien de Video Assistant Referee ooit opgericht werd om ‘clear and obvious errors’ recht te zetten, maar zichzelf al snel veel belangrijker dan dat maakte. Van ons mogen ze – en ja, hier spreekt alsnog onze onderbuik – nog wel wat meer dimmen.
Wie ook wel wat meer mag dimmen, zijn tegenvallende Ajax-spelers met exhorbitante salarissen. Vier van de vijf hoogste salarissen in de Eredivisie worden in Amsterdam opgestreken.