Van urine- tot vrijgezellenbelasting: 5 bizarre belastingheffingen
We betalen allemaal belasting. We doen niet alleen de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, we betalen ook gemeentebelastingen, wegenbelasting, energiebelasting en zo kunnen we nog even doorgaan. Ook vroeger werd er belasting betaald: ken jij deze 5 bizarre belastingen al?
Mocht je nu schrikken van het woord belasting, omdat het bijna 1 mei is, maar nog niet de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting hebt ingediend? Wees er snel bij, want anders riskeer je een boete die kan oplopen tot ruim 5.000 euro.
5 belastingen die de wenkbrauwen doen fronsen
Het betalen van heffingen is een eeuwenoud fenomeen. De overheid incasseerde geld op allerlei manieren en was op die manier verzekerd van geld in de kas.
Door de jaren heen zijn er nogal wat bijzondere belastingen de revue gepasseerd. In zoverre dat er een aantal jaar geleden zelfs een museumtentoonstelling over werd samengesteld in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Wij zetten de 5 meest bizarre belastingen of heffingen voor je op een rij.
1. Baardbelasting
De baardbelasting werd ingevoerd op initiatief van tsaar Peter de Grote. Hij keerde terug in Rusland nadat hij voor een periode in West-Europa verbleef. Toen ontwikkelde hij het idee dat baarden onhygiënisch zouden zijn. Zijn oplossing? Baarden moesten voortaan worden afgeschoren.
Wie de boel toch liet staan, moest daarvoor een heffing betalen. Had je betaald? Dan kreeg je een munt ter bewijs dat jij de baardbelasting had betaald en dan mocht je de baard laten staan.
2. Belasting op deuren en ramen
Eind 18e eeuw werd er een belasting geheven op ramen en deuren, ook wel de vensterbelasting genoemd. Ietwat kort door de bocht was de gedachte: hoe meer ramen en deuren, hoe groter je huis en je bezit is, dus hoe meer belasting je moet betalen. Op die manier zou je dit kunnen interpreteren als een vroege vorm van vermogensbelasting.
Het praktische gevolg was dat er ramen werd dichtgemetseld om zo minder belasting af te dragen. Een eeuw later werd deze belasting afgeschaft, want het gebrek aan ramen in huizen was niet bepaald bevorderlijk voor de volksgezondheid.
3. Slachtaccijns
Tot 1941 kenden we de slachtaccijns. Moest er vee worden geslacht, dan werd het dier in kwestie heel precies opgemeten en over de opbrengst van het aantal kilo vlees of vet werd accijns betaald.
4. Vrijgezellenbelasting
Wie het niet zag zitten om te trouwen, moest in sommige landen van de Oudheid tot de vorige eeuw af en aan belasting betalen. Voor bepaalde overheden was het een manier om de bevolkingsgroei te stimuleren, voor andere overheden was het omdat vrijgezel zijn gelijk stond aan onzedelijk zijn. Nog geen honderd jaar geleden heeft de Nederlandse Minister van Financiën nog geprobeerd deze belasting door te drukken, maar daarmee behaalde hij in de Tweede Kamer geen meerderheid.
5. Urinebelasting
Deze belasting werd in het leven geroepen door Keizer Vespasianus, een kleine 70 jaar na Christus. Het grote doel? De kas spekken. In die tijd werd urine gebruikt als ontvettingsmiddel en schoonmaakmiddel. Urine werd opgevangen en verkocht aan bijvoorbeeld wasserettes. Op die verkoop werd belasting geheven; de urinebelasting, dus.
De hoogste belasting ter wereld
Nieuwsgierig waar de hoogste loonbelasting ter wereld wordt geven? Kleine hint: dat gebeurt in de lage landen. Het precieze antwoord check je hier.