Zo verhoog jij het vakantiegeld 2023 tot meer dan 10.000 euro
Voor velen klinkt beleggen als een dreigend begrip. Maar met een goede portie geduld kun je je geld op deze manier laten winnen van de inflatie. En zelfs meer dan dat: je geld kan op den duur een stuk meer waard worden. Zo besteed jij je vakantiegeld van 2023 slim.
Ook als je je niet iedere dag met de beurs bezig wil houden, zijn er manieren om je geld relatief veilig te investeren. En hoe langer je jouw geld opzij kunt leggen, des te meer je vakantiegeld zal opleveren. Bereken hier alvast hoeveel je netto krijgt gestort.
8 procent vakantiebijslag
Hoewel we het in de volksmond eigenlijk altijd hebben over vakantiegeld, is de wettelijke term voor deze bijdrage vakantiebijslag. Over het algemeen heeft iedereen in Nederland recht op minimaal 8 procent van het brutojaarsalaris als vakantiegeld.
Om de hoogte van het vakantiegeld te berekenen, worden eventuele winst- of eindejaarsuitkeringen niet meegenomen in het brutojaarsalaris. Er zijn werknemers in Nederland die geen vakantietoeslag ontvangen, omdat dit zo is afgesproken in de cao.
In zo’n geval is dan wel de voorwaarde dat de werknemer in ieder geval een inkomen heeft dat gelijk is aan 108 procent van het minimumloon. Het minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder is in 2023 gelijk aan 1934,40 euro per maand. Jaarlijks komt dit neer op een bedrag van 23.212,80 euro. Als je fulltime werkt, moet je dus minimaal 108 procent van dat bedrag verdienen om te worden uitgesloten van vakantiebijslag. Je verdient dus ofwel een minimumsalaris en 8 procent vakantietoeslag, ofwel 108 procent van het minimuminkomen. In beide gevallen kom je uit op een jaarsalaris van 25.069,824 euro bij een fulltime dienstverband.
Vakantiegeld 2023 van Jan modaal
In 2023 is het meest voorkomende inkomen – het inkomen van de zogenoemde Jan Modaal – gelijk aan zo’n 40.000 euro. Dat bedrag is inclusief vakantiegeld. Meneer of mevrouw Modaal kan rekenen op bruto 2962,96 euro vakantiegeld. Helaas is dit niet het bedrag dat je op je rekening gestort krijgt: bij een inkomen tot 73.031 euro wordt in 2023 een belastingtarief van 36,96 procent gehanteerd, het inkomen daarboven wordt belast met een tarief van 49,5 procent. Afhankelijk van het inkomen wordt je vakantiegeld volgens één van de twee schijven belast. Vervolgens wordt er nog een verrekeningspercentage loonheffingskorting met het vakantiegeld verrekend.
Naar Spanje of beleggen?
Stel dat je netto 1.500 euro vakantiegeld op je rekening gestort krijgt, dan kun je dat geld beleggen. Ook als je geen ambities hebt om dagelijks de beurs in de gaten te houden, kan een ETF voor jou een uitkomst zijn. Zo’n ETF is een verzameling van allerlei bedrijven, waardoor jij je geld gespreid investeert. Een van de bekendere ETF’s is de Amerikaanse S&P 500: in de afgelopen 100 jaar heeft deze ETF (samen met haar voorgangers) een rendement van gemiddeld 9,3 procent behaald.
Stel dat we uitgaan van een iets minder rooskleurig rendement, bijvoorbeeld het fictief rendement van 5,53 procent dat door Rijksoverheid in 2022 werd gehanteerd voor beleggingen in Box 3. Ook dan is er behoorlijk wat winst te behalen met jouw vakantiegeld. Wel belangrijk: een flinke portie geduld. Want hoe langer je horizon, des te meer meer je vermogen zal groeien.
10.000 euro na heel wat geduld
Weet jij vanaf 2023 je geduld bijvoorbeeld 30 jaar te bewaren? Dan is je vakantiegeld met een jaarlijks rendement van 5,53 procent niet meer 1.500 euro waard, maar dan kom je uit op een bedrag van 7.062 euro. Laat jij het geld nog 10 jaar langer staan? Dan is je vakantiegeld over 40 jaar naar verwachting meer dan 11.000 euro waar. Wie wat bewaart, heeft wat, zullen we maar zeggen. Gaan we uit van dit verwachte rendement, dan gaat het bovendien een stuk sneller. En tel uit je winst als je dit ieder jaar doet.
Disclaimer: dit artikel mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.