Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Dit kost vakantiedagen bijkopen en dat kan fiscaal heel gunstig zijn

Wij zullen niet de enigen zijn die aan het eind van onze vakantiedagen een stukje jaar over hebben. In dit artikel lees je hoeveel het bijkopen van verlof kost. In sommige gevallen kan dit zelfs extra gunstig zijn.

Nederlanders komen er in vergelijking met veel andere landen qua vakantiedagen bekaaid vanaf. Hoewel je in het onderwijs (57 vrije dagen) of de overheid (32 vrije dagen) ruim baan krijgt om te onthaasten of jezelf buiten kantoormuren te ontplooien, moeten werknemers het in veel andere sectoren doen met de 20 wettelijke vakantiedagen die in Nederland verplicht zijn.

Over bovenwettelijk verlof is − de naam zegt het al − niets in de wet vastgelegd. Er zijn dus ook geen algemeen geldende regels over het bijkopen van extra verlof. In dit artikel bespreken we desondanks een paar veelvoorkomende situaties. In plaats van bijkopen kun je jouw verlof overigens ook slim inzetten. Met deze truc ben je 48 dagen vrij in 2024 met 25 vakantiedagen, en zo kan dat ieder jaar.

Veelvoorkomende regelingen omtrent het bijkopen van verlof

Hoe jouw werkgever tegenover het bijkopen (of verkopen) van vakantiedagen staat, vind je in je cao (als je daaronder valt), in je contract of door er bij HR naar te vragen. Hieronder lees je een aantal veelvoorkomende regelingen.

1. Optie om beperkt aantal extra vakantiedagen bij te kopen

Veel werkgevers hebben een maximaal aantal extra vakantiedagen die je per jaar kunt bijkopen. Vaak gaat dit om 5 tot 10 dagen. Soms kun je alleen verlof bijkopen in een bepaalde periode van het jaar. Ook kan het dat er een beperkte inschrijfperiode is (vaak in het begin van het jaar) waarin je je verzoek om meer vakantie in kunt dienen. Andere werkgevers hebben helemaal geen restricties.

2. IKB inzetten om extra verlof te kopen

In veel organisaties mogen werknemers hun Individueel Keuzebudget (IKB) niet alleen inzetten voor een ergonomische bureaustoel, extra cursussen of (bijvoorbeeld) een elektrische fiets, maar ook om extra verlof bij te kopen. Ook hier kunnen extra voorwaarden aan vast zitten. Zo mag je bij sommige werkgevers het IKB alleen inzetten om speciale verlofsoorten van te kopen, zoals extra zorg- of ouderschapsverlof. Bij andere kun je een bepaald percentage van je IKB omruilen voor verlof.

3. Langer verlof nemen

Sommige werkgevers geven hun werknemers de mogelijkheid om langer verlof op te nemen, bijvoorbeeld om een sabbatical te nemen of een wereldreis te maken. Dit gaat meestal om onbetaald verlof, waar in principe een maximale lengte van 18 maanden voor geldt.

Zodra je weet dat een collega die tot dezelfde functie-groep als jij behoort hiervoor toestemming heeft gekregen, dan heb jij in principe ook die mogelijkheid. Als werknemer heb je recht op gelijke behandeling, dus als een werkgever de één iets toestaat wat de ander wordt verboden, moet men hier goede redenen voor hebben.

Wat kost vakantiedagen kopen en wanneer is het gunstig?

In de meeste gevallen zijn de kosten van extra verlof makkelijk te berekenen. Je vermenigvuldigt simpelweg je uurloon met het aantal uren dat je vrij wilt nemen. Bij sommige werkgevers kun je verlof bijkopen voor een bepaald percentage van je uurloon.

In specifieke gevallen kan het fiscaal gunstig zijn om extra verlof op te nemen. Misschien duik je door een iets lager inkomen nét onder de inkomensgrens voor een bepaalde toeslag. Als je minder dan 37.496 euro per jaar verdient, kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor zorgtoeslag. De inkomensgrens voor huurtoeslag hangt af van meerdere factoren, maar ligt in de regel rond de 31.000 euro bruto per jaar. Zo kan het ‘kopen’ van extra verlof je juist een heleboel geld opleveren.

Er zijn legio regelingen en mogelijkheden omtrent het bijkopen van verlof. Hierboven hebben we een aantal smaken behandeld, maar voor jouw persoonlijke situatie moet je nogmaals bij je cao, je contract of je HR-contactpersoon zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.