Radar legt valsheid onder makelaars bloot: het gif van de huizenmarkt
Iedereen die momenteel een huis probeert te kopen, weet hoe frustrerend de huizenmarkt inmiddels is. Zonder veel spaargeld en overbieden kom je eigenlijk nergens en huizen zijn al bijna onder bod voordat ze op Funda verschijnen. Het woningtekort wordt vaak als schuldige aangewezen. Maar wat is de rol van makelaars hierin? Radar zocht het uit.
Radar ging undercover langs bij elf verschillende aankoopmakelaars en ontdekte zo schokkende praktijken in de makelaarswereld.
Makelaars kruipen in de huid van financieel adviseur
Wat opvalt is dat de aankoopmakelaars ‘de alleenstaande vrouw’ die undercover is gegaan voor Radar een soort van financieel advies geven. Ze raden haar aan al het geld te gebruiken waar ze toegang tot heeft én te bieden zonder ontbindende voorwaarden.
Allereerst is het de taak van een financieel adviseur of hypotheekadviseur om te adviseren hoeveel geld je het best kunt gebruiken. Die hebben veel meer inzicht in jouw financiën. Het is gevaarlijk om al je spaargeld in te zetten. Want als je gedwongen je huis moet verkopen of een andere financiële tegenvaller hebt, is de kans op schulden vele malen groter.
Volgens de makelaars kun je het daarnaast wel schudden als je ontbindende voorwaarden opneemt in je bod. “Met voorbehoud van financiering bieden heeft totaal geen zin”, zegt één makelaar. Een ander wil niet eens meer mee bezichtigen, omdat je toch geen kans zou maken.
Maar wanneer je zonder voorbehoud van financiering biedt en vervolgens de hypotheek niet rond kan krijgen, moet je een boete betalen van tien procent van de aankoopprijs. Koop je een huis van 350.000 euro? Dan is de boete dus 35.000 euro.
Geen bezichtiging zonder aankoopmakelaar
Als je wel eens op Funda kijkt, is het je vast wel opgevallen. Regelmatig staat er bij huizen dat bezichtigingen niet meer worden aangenomen, terwijl het huis als ‘nieuw’ op de site staat. De makelaars geven eerlijk toe dat dit komt doordat zij met een systeem voor Funda werken. Alle makelaars weten dus al twee dagen voordat een huis op Funda komt, dat het beschikbaar is op de huizenmarkt.
Een andere makelaar geeft open en bloot toe in een appgroep met honderd andere makelaars te zitten, ‘waar ook wel eens iets leuks uit voorkomt’. Er zijn dus zelfs huizen die niet eens op Funda komen. Zo worden kopers bijna gedwongen om met een aankoopmakelaar in zee te gaan.
Informatie bij het bieden en dikke bonussen
Maar dan hebben we het nog niet eens over de meest schokkende onthullingen van de Radar-aflevering gehad. Tegenwoordig kun je maar één keer twintig minuten een huis bezichtigen, voordat je één eindbod kunt doen. In de betreffende aflevering over de wantoestanden op de huizenmarkt wordt openlijk toegegeven dat makelaars onderling informatie uitwisselen over wat er wordt geboden, informatie die je als koper nooit krijgt als je geen aankoopmakelaar hebt.
De verkoopmakelaars weten ten slotte dikke bonussen voor zichzelf te realiseren. Een aankoopmakelaar vertelt hoe dat in z’n werk gaat. “Wat je meestal ziet, is dat ze een huis redelijk laag in de markt zetten, zodat er veel mensen op afkomen. Zij krijgen dan een percentage (bijvoorbeeld tien) van hoeveel er boven de vraagprijs verkocht wordt”, vertelt hij. Dat kan hem dus zo duizenden euro’s opleveren.
Probeer jij momenteel een huis te kopen en loop je tegen dezelfde problemen aan op de huizenmarkt? In april 2021 opende Vereniging Eigen Huis een meldpunt voor oneerlijke biedingspraktijken. Daar zijn inmiddels 800 meldingen binnengekomen.
Uitzending Radar over huizenmarkt terugkijken
De uitzending van Radar over de huizenmarkt en de vriendjespolitiek onder makelaars is het terugkijken meer dan waard. Je vindt de aflevering hier.
Huis kopen? AFM luidt noodklok: 3 dingen om voor op te passen