Een tweedehands Skoda Octavia kopen? Dit is wat je moet weten
Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Skoda Octavia.
De Skoda Octavia
In 2013 kwam Skoda met de derde generatie Octavia. De zakelijk ogende Skoda komt heel erg veel in het straatbeeld voor. Dit komt met name door de leaserijders, want voor 2015 had de zeer ruime Octavia 14 procent bijtelling. Met een strak uiterlijk, een scherpe nieuwprijs en 590 liter aan kofferbakruimte was de bijtelling niet de enige reden om een Octavia aan te schaffen. Hoe zit dat op de occasion markt? Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een Skoda Octavia van de derde generatie?
Aandrijflijn
Ben je op zoek naar een Skoda Octavia benzine dan is er keuze genoeg aan motoren. Vanaf een 1.2 TFSI met 86pk tot de RS-versie met 230 (!)pk. Er is driecilinder (1.0 met 115pk) beschikbaar en de rest van de motoren bestaan uit vier cilinders. Voor de dieselrijder begint het vanaf 105pk uit de 1.6 TDI en dit loopt op tot 184pk in de RS diesel.
In het tweedehands aanbod komt de 1.6 TDI met 110pk vaak naar voren. De reden hiervoor is dat dit motorblok in combinatie met de ruime station in aanmerking is geweest voor de 14 procent bijtelling. Verder is er keuze uit een degelijke handgeschakelde transmissie, de betrouwbare zes versnellingen automaat (DSG) en de wat minder betrouwbare zeventraps DSG-automaat.
Als de keuze in de aandrijflijn gekozen is, dan is er nog de keuze tussen hatchback en station. De hatchback versie (die oogt als een sedan vanwege zijn grootte) is zeer schaars. De ruime station variant zie je veel vaker terug in het tweedehands aanbod.
Aandachtspunten
Zoals al even benoemd werd is de zeven versnellingen DSG niet de betrouwbaarste transmissie. Dit is veruit het grootste aandachtspunt voor de Skoda Octavia. Mocht je de zeven versnellingen DSG aan willen schaffen, controleer deze dan uitbundig. Met name met filerijden kan deze transmissie nog voor wat problemen zorgen. Mocht je transmissie het begeven, dan kost het veel geld om dit te repareren.
De zes versnellingen DSG is een stuk betrouwbaarder gebleken en daarom dus aan te raden. Verder is er nog een wat kleiner probleem voor alle automaten. De pook van de transmissie blijft soms steken in de P-stand. Een elektronisch probleem en gelukkig makkelijk te verhelpen, maar wel knap lastig als je auto niet weg wilt rijden als je bijvoorbeeld op je werk bent.
Tot slot wil de temperatuursensor het wel eens begeven en is olie peilen bij de benzinemotoren uit de Volkswagen-Audigroep geen overbodige luxe. De TFSI-motoren lusten soms wel een slokje en het is zaak hier zo nu en dan even aandacht aan te besteden door te peilen.
Aanschaf
Met ruim 7.000 euro koop je al een Skoda Octavia. Voor dit geld koop je wel een exemplaar met ervaring. Een nette Skoda kost ongeveer het dubbele. Voor dit geld koop je een extreem ruime, zeer betrouwbare en zakelijke auto. Het is misschien niet de spannendste, sportiefste of snelste auto die er is maar je krijgt wel veel auto voor je geld. Met name als er een paar opties aangevinkt zijn is de Skoda een luxe en degelijke auto!
Een tweedehands auto kopen
Mocht je daadwerkelijk op zoek zijn naar een tweedehands auto, let dan goed op. Niet iedereen is te vertrouwen en daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Wij hebben hier zes essentiële dingen op een rijtje gezet en vertellen je hier waarom je niet blind moet afgaan op de kilometerstand. Tot slot kun je hier lezen hoe je voorkomt dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto. You’re welcome!
Toch geen tweedehands Skoda Octavia kopen?
Ben je toch niet zeker over deze Tsjechische bolide? Misschien past een Renault Clio dan beter bij je. Of wat dacht je van een Volvo V40?