Een tweedehands Opel Astra kopen? Dit is wat je moet weten
Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Opel Astra J.
De Opel Astra J
In 2009 begon Opel met het leveren van de Opel Astra J. De auto is technisch een enorme vooruitgang ten opzichte de generatie ervoor. Met een scherpe aanschaf en een ruim aanbod is de Astra een interessante occasion. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een Opel Astra?
De Opel Astra werd tussen 2009 en 2015 geleverd. Hij was er als vijfdeurs hatchback en als een vijfdeurs station uitvoering. Met ruim 1300 kg gewicht is de Astra zeker niet de lichtste in zijn segment. De zwaarlijvige koets van de wagen komt het verbruik en de prestaties niet ten goede. Met 370 liter bagageruimte en weinig beenruimte achterin is de Corsa zeker geen hoogvlieger wat ruimte betreft.
Het Interieur bestaat uit een wirwar aan plastic knoppen en oogt erg druk. Wel heeft de Astra een modern uiterlijk en heeft Opel grote stappen gezet als het om de kwaliteit van de Astra gaat.
Aandrijflijn
De Opel is betrouwbaar en heeft een fris design. Bij deze generatie zijn de roestproblemen die bij eerdere generaties aanwezig waren aangepakt en het exterieur oogt strak. De Opel Corsa heeft 1.4 en 1.6 benzinemotoren. De lichtste benzinemotor levert 87 pk wat voor een auto van ruim 1300 kg echt te weinig is. Het kleine 1.4 blok moet hard werken en dit komt het verbruik niet ten goede.
Een 1.6 turbomotor is wel aan te raden. Voor diesels geldt hetzelfde, kies een variant met wat meer paardenkrachten dan in de instapper (95 pk) en je zit goed. Zo is er bijvoorbeeld een krachtig 2.0 liter diesel blok met 160pk, 350 newtonmeter koppel en een start-stop systeem.
Aandachtspunten
Bijna alle occasion Astra’s zijn handgeschakeld. Let bij de 1.4 turbomotoren op bijgeluiden vanuit deze transmissie in de 1e en 2e versnelling. Het wil nog weleens voorkomen dat de lagers in de versnellingsbak versleten zijn. Vanaf 2013 heeft Opel sterkere lager gebruikt en is het probleem verholpen. Bij dezelfde 1.4 blokken is olieverbruik nog weleens een probleem. Dit heeft met een probleem in de carterventilatie te maken.
Het koelsysteem en met name de waterpomp is een berucht onderdeel. Dit omdat ze vaak gaan lekken. Kijk in het onderhoudsboekje of deze al een keer vervangen is en houd het anders in de gaten. Ga goed proefrijden met een Astra en controleer of de auto trilt bij het remmen. Test verder de elektronica uitvoerig. Denk hierbij aan het navigatiesysteem, de elektrische handrem en eventuele stoelverwarming.
Aanschaf
Voor een Opel Astra betaal je ongeveer 4.000 euro en dan heb je een flink gebruikt exemplaar. Voor 12.000 euro heb je een nette Astra met een krachtig motorblok en weinig kilometers. De Astra is een auto die beschikt over goede stoelen, moderne veiligheidssystemen en een fris uiterlijk. En dat alles voor een schappelijke prijs.
Een tweedehands auto kopen
Mocht je daadwerkelijk op zoek zijn naar een tweedehands auto, let dan goed op. Niet iedereen is te vertrouwen en daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Wij hebben hier zes essentiële dingen op een rijtje gezet en vertellen je hier waarom je niet blind moet afgaan op de kilometerstand. Tot slot kun je hier lezen hoe je voorkomt dat je te veel betaalt voor een tweedehands auto. You’re welcome!
Toch geen tweedehands Opel Astra kopen?
Ben je toch niet zeker over deze Duitse bolide? Misschien past een Renault Clio dan beter bij je. Of wat dacht je van een Volvo V40?