Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 27 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands Ford Fiesta kopen? Dit is waar je op moet letten

Al vanaf 1976 bouwt Ford de Fiesta. Het succesvolle model, waarvan er al zeven generaties van zijn, wordt steeds belangrijker voor Ford. Deze week nemen we de zesde generatie Ford Fiesta onder de loep. Deze was in 2012 de meest verkochte compacte middenklasser van Europa. Wat maakt deze generatie zo populair en waar moet je op letten bij aanschaf van een tweedehands Ford Fiesta?

Tweedehands Ford Fiesta kopen

In 2008 kwam de Fiesta, die tot 2017 geproduceerd werd, op de markt. De Ford werd op hetzelfde platform gebouwd als de Mazda 2. De compacte middenklasser staat bekend om het buitengewoon goede weggedrag samen met een goed vormgegeven exterieur. Het interieur viel over het algemeen minder in de smaak, het interieur oogt druk en er is veel gebruik gemaakt van plastic. In 2013 kreeg de Ford een facelift en daarbij kwamen er onder meer nieuwe motoren beschikbaar. De motoren na de facelift maakten in tegenstelling tot voor de facelift allemaal gebruik van een turbo.

Ford Fiesta interior
Bron:Wheelsage/SRT

Benzinemotoren beginnen vanaf 60 pk en dat loopt op tot een stevige 180 pk in de sportiefste versie. Het is aan te raden om niet de instapper met 60 pk aan te schaffen, want die is een tandje te zwak. Na de facelift van de Ford Fiesta kwamen de bekende Ecoboost-motoren en deze zijn niet voor niks populair. Ze bieden een mooie balans met relatief veel vermogen en weinig verbruik. Dieselmotoren hebben een vermogen tussen de 75 en de 95 pk, maar die zijn een stuk schaarser op de occasionmarkt. Het merendeel van occasion is naast benzine ook handgeschakeld.

Aandachtspunten

Een tweedehands Ford Fiesta is zeer betrouwbaar en kent weinig grote problemen. Wel zijn er punten waar je even extra op moet letten bij de aanschaf. Zo kan het interieur, dat uit veel plastic bestaat, veel bijgeluiden en rammeltjes geven. Daarnaast is de Ford op elektronisch gebied gevoelig. Als de accu onder de 11 volt komt en dus aan vervanging toe is, dan merk je dat. De radio blijft bijvoorbeeld aan als de auto van het contact is en waarschuwingslampjes in het dashboard begeven het. In het ergste geval kan de Fiesta spontaan van het slot af gaan en dus is het zaak om de accu in de gaten te houden. Verder kunnen het relais het zo nu en dan begeven en is er soms een storing tussen de accu en de zekeringskast.

Ford Fiesta
Bron:Wheelsage/Porlamfer

Dieseluitvoeringen zijn gevoelig voor korte ritten. De oorzaak zit hem in het roetfilter. Als die niet goed gereinigd is, kan dat resulteren in een blok dat niet lekker loopt. Een diesel met wat meer kilometers kan verstandiger aan te schaffen zijn dan een exemplaar die veel korte ritten gemaakt heeft. Preventief is het verstandig om het roetfilter een keertje te reinigen om dit alles te voorkomen.

Aanschaf

Met een uitgesproken uiterlijk, een goed onderstel en weinig grote problemen is het geen wonder dat de Ford Fiesta in 2012 de meest verkochte auto van Europa was. Je rijdt al in een zesde generatie Ford Fiesta vanaf 3.000 euro. Je hebt dan wel een exemplaar met wat ervaring. Een netter exemplaar kost ruim het dubbele.

Een Ford Fiesta een stapje te klein? Lees dan hier dit artikel over de Ford Focus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.