Een tweedehands BMW 3-Serie kopen? Dan is dit waar je op moet letten
Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de BMW 3-serie.
Voordat we verder ingaan op de Zweedse hatchback, willen we je eerst nog een algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.
Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.
De BMW 3-Serie
We moeten even flink terug in de tijd voor de eerste BMW 3-Serie. Deze verscheen namelijk al in 1975 en werd als kleiner alternatief voor de BMW 5-Serie in de markt gezet. Inmiddels zijn er alweer zes generaties van deze middenklasser die tot 2011 werden aangeduid door de letter ‘E’ gevolgd door een nummer. Dit geldt voor de de eerste vijf generaties. De zesde generatie kreeg de letter ‘F’ als aanduiding en de zevende generatie, die later dit jaar gepresenteerd gaat worden, zal worden aangeduid met een ‘G.’
In de afgelopen 43 jaar is de 3-Serie uitgegroeid tot een grote en vooral gevarieerde familie. Of je nu op zoek bent naar een zuinige stationwagen, een luxe cabrio of een niets ontziende M3. Het kan allemaal. Dit is precies wat de BMW 3-Serie zo’n populaire tweedehands auto maakt. Er is er altijd één die voldoet aan jouw eisen en binnen je budget past.
Beschikbaarheid
Het zal je niet zijn ontgaan dat er veel BMW 3-Series rondrijden op de Nederlandse wegen. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat het een langlopende serie is, maar ook vanwege zijn populariteit. Gemiddeld genomen is het marktaandeel verkochte nieuwe auto’s van de BMW 3-Serie zo’n 1,3%, al loopt dit de laatste jaren wel terug. In de laatste vier jaar kwam het marktaandeel maar één keer boven de 1% uit, namelijk in 2016.
Dat de BMW 3-Serie de laatste jaren minder populair is geworden, heeft gelukkig weinig invloed op de het tweedehands aanbod. Deze zal op den duur wel minder gaan worden, maar op dit moment valt er nog meer dan genoeg te kiezen. Meer dan vijfduizend staan er op dit moment te koop op Autoscout24. Van een geschifte bijna nieuwe M3 voor een rug of tachtig tot een vijfentwintig jaar oude bak voor een paar honderd euro. Het kan allemaal.
Waar moet je op letten
BMW rijders zijn vaak liefhebbers of lease-rijders. Houd daar rekening mee. Veel tweedehands BMW 3-Series hebben de nodige kilometers op de teller staan. Dat hoeft, zoals je hier kunt lezen, geen probleem te zijn, maar wees je ervan bewust. BMW maakt over het algemeen degelijke en goede auto’s. Het probleem is alleen wel dat onderhoud duur is.
Volgens Amerikaans onderzoek is BMW zelfs het duurste merk, als het gaat om onderhoud. In het lijstje met auto’s waar je jaarlijks het meeste geld aan kwijt bent, staat de BMW 328i vaak behoorlijk hoog. Je kunt daarom beter investeren in een goed onderhouden relatief jonge BMW 3-Serie met niet al te veel kilometers op de teller. In andere gevallen loop je meer risico op grote en vooral dure problemen.
BMW Premium Selection
Wil je problemen voorkomen? Dan is het de moeite waard om je te verdiepen in Premium Selection. Dit is een label dat wordt gehanteerd door officiële BMW-dealers en van toepassing is op auto’s van maximaal vijf jaar oud met maximaal 120.000 kilometer (150.000 voor een diesel) op de teller. Op een BMW met een Premium Selection label krijg je twee jaar volledige garantie. Je betaalt in dat geval vaak wat meer, maar dat kan je op de langere termijn een hoop geld schelen.
Volgens de Wegenwacht zijn BMW’s degelijk gebouwde producten, maar het is vooral de elektronica die nog wel eens voor problemen kan zorgen. Verder hebben BMW’s nog wel eens te maken met relatief kleine ongemakken die gemakkelijk te verhelpen zijn (de versnellingsbak blijft vastzitten in de P, een vastzittende nokkenasverstelling, storing van de elektrische waterpomp, etc.), maar blij wordt je er natuurlijk niet van.
Andere aandachtspunten
Kijk om je heen op de weg en je zult zien dat niet iedereen even zuinig is op zijn auto. Dat geldt ook voor eigenaren van een BMW 3-Serie. Houd dit in het achterhoofd bij het aanschaffen van een tweedehands. Wees kritisch, want een slecht onderhouden exemplaar kan je heel veel geld kosten. Kijk daarnaast goed rond en doe onderzoek naar specifieke problemen die optreden bij het model dat je op het oog hebt. Iedere versie van de BMW 3 heeft zo zijn eigen problemen, dus laat je hierdoor niet verrassen.
Bovenstaande kan je misschien afschrikken, maar laat je niet ontmoedigen. Er zijn meer dan genoeg BMW 3-Series in omloop waar je nog jaren plezier mee kunt hebben. Neem goed de tijd, doe onderzoek en wees bereid om te investeren. Als je dat doet ben je straks gewoon eigenaar van een heerlijke auto, want de BMW 3 is bovenal een mooi stukje Duits vakwerk en een garantie voor rijplezier.
Kijk over de grens naar tweedehands auto’s
In Nederland is het aanbod al enorm, maar in Duitsland staan nog veel meer mooie tweedehands BMW 3-Serie op je te wachten. Luxer, krachtiger en goedkoper. Het loont daarom om ook eens een kijkje te nemen over de grens. Wil je hier meer over weten, bijvoorbeeld hoe je een auto moet invoeren? Lees dan hier wat de voordelen zijn en hoe je dit stap voor stap regelt.
Zie je bij nader inzien toch af van een Duitste auto? Check dan hier waarom je beter (niet) voor een Volvo V40 kunt gaan.
AutoblogAutoweekAutoscout24ANWB