Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 30 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Een tweedehands Audi A3 kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. We beginnen met de Audi A3.

Voordat we in de populaire hatchback van Audi duiken, willen we je eerst nog een algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Audi A3

In 1996 rolde de eerste Audi A3 van de productieband. Er zijn op dit moment drie generaties van deze compacte middenklasser op de markt. De eerste generatie (Typ 8L) werd geproduceerd tussen 1996 en 2003, vervolgens nam de Typ 8P het stokje over tot 2012 om vervolgens vervangen te worden door de Typ 8V. Deze derde generatie is het type die je tegenwoordig in de showroom ziet staan.

Tweedehands Audi A3 kopen
Netcarshow

Als consument heb je de keuze uit verschillende versies en modellen. Zo kun je gaan voor de sportieve variant (de S3 of RS3), sportback (een ruimere variant), sedan en sinds 2013 zelfs voor een cabrio. Verder kun je kiezen uit verschillende motoren (benzine, diesel en hybride). Van simpel en zuinig tot sportief en krachtig, er is altijd een Audi A3 die past bij je wensen.

Beschikbaarheid

Sinds de introductie is de Audi A3 al een populaire auto geweest, maar vooral in 2014 en 2015 waren ze niet aan te slepen. In die periode bestond bijna twee procent van het totale marktaandeel uit de A3. Ook in 2018 zijn er inmiddels alweer 2.097 nieuwe Audi A3’s verkocht. De goede verkoopcijfers betekenen ook dat deze auto ruim vertegenwoordigd is op de tweedehands automarkt. Ga naar een tweedehands autowebsite, vul Audi A3 in en ontdek hoeveel keuze je hebt.

Om je een idee te geven, op Autoscout24 staan er bijna drieduizend. Je kunt voor een paar honderd euro een Audi A3 kopen van voor de millenniumwisseling, bijna een ton neerleggen voor een zo goed als nieuwe RS3 en alles daartussen. Wat je ook zoekt, het staat ertussen.

Waar moet je op letten?

Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat een best groot deel van het tweedehands aanbod bestaat uit leaseauto’s. Het voordeel hiervan is dat ze vaak van meer luxe zijn voorzien, maar daar staat ook tegenover dat ze vaak veel kilometers hebben gereden in een relatief korte tijd. Dit is voor iedere auto natuurlijk zwaar en de Audi A3 is daarop geen uitzondering.

Tweedehands Audi A3 kopen
Netcarshow

Als we de apk-pechstatistieken erbij pakken voor modellen tussen 2003 en 2012 (deze zijn zeer populair op de tweedehandsmarkt), dan zien we dat de Audi A3 als degelijk en betrouwbaar naar voren komt. De meeste problemen komen vaak voor uit nalatig onderhoud. Denk hierbij aan versleten remblokken, kapotte aandrijfashoezen en verkeerd afgestelde koplampen. Let hier dus op en controleer altijd het onderhoudsboekje. Verder komt alleen bij de diesels nog wel eens motorschade voor.

Mocht je problemen krijgen, dan is de reparatie vaak wel relatief duur. Ondanks het feit dat de Audi A3 voor een groot deel bestaat uit Volkswagen onderdelen, vallen reparaties vaker duurder uit. Volgens onderzoek staat Audi in de top vijf van merken die duur zijn in het onderhoud.

Ieder model zijn eigen problemen

Omdat er zo veel verschillende versies en modellen zijn verschenen in de laatste 22 jaar is het onmogelijk om alle problemen op te sommen. Zo zorgt de zeventraps S-tronic in nieuwe modellen voor problemen en is de 2.0 TDI motor betrokken bij het dieselgatschandaal. Verder hebben veel TSI en TFSI modellen last van een hoog olieverbruik en bij andere modellen wordt nog wel eens geklaagd dat de wielnaven snel roesten.

Tweedehands Audi A3 kopen
Netcarshow

Geen enkele auto kun je risicoloos kopen op de tweedehands automarkt. Ook de Audi A3 is dus niet geheel vrij van problemen. Als je te gehaast een beslissing maakt en niet goed uitkijkt, loop je het risico dat je later tegen problemen aanloopt en dat kan voor flinke rekeningen zorgen. Wees daarom kritisch, doe onderzoek naar het specifieke model dat je op het oog hebt, kijk of alle data klopt en onthoud: ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.’

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Ben je er van overtuigd dat het een Audi A3 moet gaan worden? Vergeet dan niet om ook over de grens te kijken. In Duitsland zijn auto’s vaak luxer uitgerust en ook nog eens goedkoper. Wil je hier meer over weten, bijvoorbeeld hoe je een auto moet invoeren? Lees dan hier wat de voordelen zijn en hoe je dit stap voor stap regelt.

MarktplaatsANWBAuto tipsAutoweekAutoblog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.