Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 14 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Twee verrassend lekkere cocktails met Italiaanse kruidenbitter

Nog geen weekendplannen? Check de ingrediënten in dit artikel voor twee verrassend lekkere cocktails, met Amaro del Capo, een Italiaanse kruidenlikeur.

Geregeld experimenteren we op deze plek met nieuwe cocktails waarmee je thuis kan verrassen. We zoeken altijd naar recepten die nog niet veel mensen kennen, zodat je steeds weer wat nieuws kan proberen. Dit keer kijken we naar het Italiaanse Amaro del Capo, dat dankzij haar bitterzoete  smaak perfect aansluit bij de trend van cocktails met een bittertje. Uiteraard kun je hem ook puur (en ijskoud) drinken, maar we leggen in dit artikel vooral de nadruk op cocktails.

Kruidenbitters, wat zijn dat ook alweer?

Deze bittere, kruidige drankjes zin al eeuwenlang een gewaardeerd onderdeel van de drankcultuur in veel landen. Met een complexe smaak die zowel bitter als zoet kan zijn, vaak met tonen van citrus, kruidnagel, kaneel en andere aromatische ingrediënten.

Oorspronkelijk werden kruidenbitters vooral om hun vermeende geneeskrachtige eigenschappen gedronken, zoals voor de spijsvertering en tegen koorts en andere aandoeningen. Zelfs kinderen kregen er dagelijks een lepeltje van. Tegenwoordig worden kruidenbitters vooral om hun smaak gewaardeerd.

Twee verrassende cocktailrecepten om thuis te maken met Amaro del Capo
Amaro del Capo is de bekendste Italiaanse kruidenbitter (Afbeelding: Caffo)

Smaakmaker: Kruidenbitters zijn een veelzijdige smaakmaker in cocktails. Ze kunnen worden gebruikt om cocktails complexer te maken en om een bittere of zoete twist toe te voegen.
Aperitief: Sommige kruidenbitters worden ook als aperitief gedronken, om de eetlust op te wekken.
Digestief: Na een zware maaltijd kan een slokje bitter helpen de spijsvertering te verbeteren.

Amaro del Capo: een smaakreis door Italië

Waarom Amaro del Capo? Deze amaro onderscheidt zich door zijn toegankelijkheid. In tegenstelling tot sommige andere bittere likeuren, is Amaro del Capo minder bitter en biedt een milde introductie tot de wereld van amaro’s. Een flesje kost je rond de €21 dus dat is goed te doen. De unieke smaakervaring van Amaro del Capo wordt gecreëerd door een zorgvuldig samengestelde mix van maar liefst 29 natuurlijke ingrediënten. Deze ingrediënten, afkomstig uit de regio Calabrië, zorgen voor een complex en gebalanceerd smaakprofiel. Van de verfrissende munt tot de zoete bitterheid van sinaasappel en de kruidige toets van zoethout, elke slok onthult nieuwe lagen van smaak. En dan zijn er ook nog eens drie verschillende soorten waar je uit kan kiezen:

Twee verrassende cocktailrecepten om thuis te maken met Amaro del Capo
Drie varianten: red hot, de klassieke en de reserva (Afbeelding: Caffo)

Amaro del Capo classic: Deze variant is een eerbetoon aan het jaar waarin Amaro del Capo werd opgericht. Het is de meest traditionele variant en biedt een klassieke, evenwichtige smaak met een perfecte balans tussen zoet en bitter. Deze fles is een tijdloze klassieker die de essentie van Amaro del Capo vastlegt.

Amaro del Capo Red Hot Edition: Voor degenen die van een iets pittigere smaak houden, is de Red Hot Edition de perfecte keuze. Deze variant is geïnfuseerd met rode peper, wat zorgt voor een warme, kruidige kick. De Red Hot Edition is perfect voor wie op zoek is naar een iets avontuurlijkere smaakervaring.

Amaro del Capo Reserva: De Reserva is de meest complexe en verfijnde variant van Amaro del Capo. Deze amaro wordt langer gerijpt op eikenhouten vaten, waardoor hij een rijke, ronde smaak krijgt met hints van vanille en specerijen. De Reserva is een echte delicatesse voor de liefhebber.

Twee recepten voor heerlijke cocktails

Dan nu aan de slag met de cocktails. Met ons testpanel hebben we maar liefst 20 verschillende cocktails gemaakt en geprobeerd, waaronder de Capo Tonic, Capo Negroni en Capo Affogato, hele populaire varianten met Amaro del Capo. Deze drie kun je overal vinden als je erop Googlet.

De volgende twee recepten zijn echter nog iets specialer en echt Manners. Desondanks heb je er maar een paar ingrediënten voor nodig zonder concessies te hoeven doen aan de smaak. Laagdrempelig maar waanzinnig lekker dus. Hier komen ze!

Cocktail 1: Paper Plane Italiano

Ingrediënten:
25 ml Bourbon whiskey
25 ml Aperol
25 ml Amaro del Capo classic
25 ml Citroensap
Optioneel: citroenschil voor garnering

Bereiding:
Voeg de ingrediënten toe aan een cocktail shaker. Vul met ijs en shake krachtig tot het goed koud is. Zeef het drankje in een cocktailglas. Garneer met een citroenschil, indien gewenst. Geniet van je Paper Plane!

Twee verrassende cocktailrecepten met Amaro del Capo om thuis te maken
Dark ‘N Stormy Capo (links) en Paper Plane Italiano (rechts) (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Cocktail 2: Dark ’n Stormy Capo 

Ingrediënten:
30 ml Donkere rum of spicy rum
20 ml Amaro del Capo classic
15 ml Limoensap
120 ml Spicy Ginger Beer (of meer of minder naar smaak)
IJs
Optioneel ter decoratie: munt, Angostura Bitters, limoenpartje, gesuikerde gemberblokjes. 

Bereiding: 
Vul je glas met ijs. Schenk de ginger beer over de ijsblokjes. Meng de rum, Amaro del Capo en limoensap in een apart glas of in een shaker. Schenk voorzichtig over de achterkant van een lepel waarvan het puntje contact maakt met de inhoud van het glas ginger beer. Op die manier ontstaat er een mooie donkere laag bovenop het ginger beer, waardoor het lijkt op een donkere wolk. Om te decoreren, kun je een aantal druppels Angostura Bitters laten vallen in het glas. Decoreer verder met een takje munt, een limoenpartje en/of een blokje gesuikerde gember. Serveer met een rietje. 

Amaro del Capo wordt geschonken bij diverse horecagelegenheden en is verkrijgbaar via drankspeciaalzaken, Gall & Gall en Mitra. Adviesprijs: €21,95 (70cl).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.