Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 29 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Tulpenmanie bloeit na vier eeuwen op in Nederland: ‘Extreem duur’

Een nieuwe ‘tulpenmanie’ in Nederland. Niet zo extreem als in de VOC-tijd, maar de prijs van tulpen schiet ineens omhoog. “Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.”

De tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die midden 1636 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. Tulpenbollen werden voor duizenden guldens verkocht. Economen beschrijven de tulpengekte als de eerste bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis.

Tulpen schaarser en fors duurder in Nederland

Zo gek zal het nu niet lopen, maar er is wel degelijk een tulpenmanie light waarneembaar. Tulpen worden volgend jaar een stuk schaarser en duurder. Door de vele regen die dit en vorig jaar viel, konden kwekers pas laat bloembollen planten. Daardoor is de opbrengst veel lager en ontstaan grote tekorten aan tulpenbollen, waarschuwt brancheorganisatie voor de bloembollenhandel Royal Anthos. “Dit hebben we nooit eerder meegemaakt. Het gaat niet slechts om een hobbeltje, het is ongekend”, zegt algemeen directeur Mark-Jan Terwindt.

Bloembollenkwekers planten elk najaar kleine bloembollen om ze uit te laten groeien tot bollen die geschikt zijn voor de handel. Maar door de extreme nattigheid kon dit zogeheten plantgoed pas laat de grond in, en soms zelfs helemaal niet. Waar de sector eerder vreesde voor een tekort van zo’n 20 procent, vreest Royal Anthos nu voor grotere schaarste in tulpen. “Een percentage erop plakken durf ik nog niet, maar het is dusdanig dat het de markt zal veranderen”, zegt Terwindt.

Rozen uit Afrika als alternatief

Handelsbedrijven moeten nu veel bollen bijkopen buiten al afgesloten contracten. Dat gebeurt tegen prijzen die in veel gevallen zijn verdubbeld of verdrievoudigd. Ook in de supermarkt of bij de bloemist zal dat te merken zijn in de prijs voor tulpen. “Uiteindelijk gaan de supermarkten zelf over de prijs, maar de aanbiedingen zoals je die normaal ziet rond tulpen zullen er veel minder zijn”, verwacht Terwindt. “En er zal ook veel minder beschikbaar zijn.”

De problemen beperken zich niet tot tulpenbollen, maar spelen bijvoorbeeld ook bij krokussen en sieruien. Bloemen die vooral uit andere streken komen kunnen het gat mogelijk opvullen, zoals rozen uit Afrikaanse landen. “Er zullen heus wel bloemen zijn. Maar tulpen vormen een iconisch product, ook als aankondiger van de lente”, vindt Terwindt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.