‘Rijkste land van Europa’ ziet toekomst instorten na lithium-debacle
Het rijkste land van Europa wat betreft de grondstof lithium is nog lang niet rijk. Slecht nieuws uit China heeft de fictieve goudmijn doen instorten. Maar is er is hoop.
In Tsjechië bevindt zich de grootste lithiumvoorraad van Europa. Aangezien deze grondstof nodig is voor de productie van accu’s in elektrische auto’s en mobiele telefoons, zitten de Tsjechen op een enorme goudmijn. Toch levert het niets op.
Lithiumvoorraad Tsjechië goed voor 20 miljoen elektrische auto’s
Niet lang geleden joeg de hele wereld op olie en aardgas. Daar jagen we nog steeds op, maar tegenwoordig wordt er nóg feller gejaagd op grondstoffen waar tot voor kort niemand naar omkeek. De belangrijkste hiervan is lithium. Aangezien deze grondstof nodig is voor de batterijen van elektrische auto’s en mobiele telefoons, wordt het ook wel ‘het witte goud’ genoemd.
De grootste voorraad lithium in heel Europa bevindt zich in Tsjechië. Hier zit 7 miljoen ton in de grond, waarmee je 20 miljoen Tesla-accu’s kunt maken. Hoeveel de Tsjechen hieraan gaan verdienen, is zeer de vraag.
Tsjechisch lithium meer waard dan Nederlands aardgas?
In Nederland hebben we onze welvaartsgroei in de naoorlogse jaren voor een aanzienlijk deel te danken aan de aardgasvoorraden in Groningen. Sinds 1965 verdienden we (omgerekend naar de huidige waarde) maar liefst 417 miljard euro met de verkoop ervan. De Tsjechen zouden hier overheen kunnen gaan. Nog maar kort geleden was lithium namelijk 82.000 euro per ton waard. Vermenigvuldig dit met de 7 miljoen ton die Tsjechië in de grond heeft zitten en je komt uit op een bedrag van 574.000.000.000 euro, oftewel 574 miljard euro.
Aangezien Tsjechië iets meer dan 10 miljoen inwoners heeft, is dit zo’n 57.000 euro per Tsjech. In Tsjechië zijn dit vier jaarsalarissen. Toch betekent het voor een gemiddelde Jan Černý helaas niet dat hij binnenkort net zo veel geld heeft als een doorsnee Jan de Vries. Afgelopen maand stortte de prijs van lithium namelijk faliekant in.
Prijs lithium stort door slecht nieuws uit China
Toen bleek dat de verkoop van elektrische auto’s in China tegenviel, was lithium vorige maand in één klap acht keer minder waard. Momenteel is de waarde van de witte goudmijn in Tsjechië hierdoor veel lager dan wat wij in Groningen omhoog hebben gepompt. De Tsjechen bezitten virtueel nog maar zo’n 70 miljard euro. Komt er binnenkort goed nieuws? Dan schiet de prijs ongetwijfeld weer omhoog. Nog meer slecht nieuws ligt echter ook op de loer, als bijvoorbeeld blijkt dat er vaart gemaakt wordt met een nieuwe batterijsoort (zoals de natrium-ion batterij). Dan stort de prijs van lithium mogelijk nóg verder in.
Tenslotte merkt Jan met de Pet, welke achternaam hij ook heeft, niet altijd iets van de miljarden waarvoor een regering de natuurlijke rijkdommen van een land verpatst. Dit weten de inwoners van het rijkste land ter wereld nog het allerbest.