Dit is je topleeftijd per sport en soms is ‘oud’ juist voordelig
Onder voetballers is een gemiddelde aanvaller na 25 jaar al op zijn retour, terwijl een keeper op zijn 40ste nog prima onder de lat bij Ajax 1 kan staan. Er bestaat ook een sport waar je op je 70ste maar 8 procent slechter presteert dan op je 20ste. In dit artikel bespreken we op welke leeftijd je in verschillende sporten op je top bent.
In sommige sporten rijpt het lichaam als een fles wijn, in andere als een pak melk. Er zijn sporten waar in het verleden de twintigers domineerden en nu dertigers alles winnen. Of juist andersom. Hiervoor is een breed aantal redenen aan te wijzen, die ook nog eens per sport verschillen. Wist je trouwens ook dat er sporten zij waarin vrouwen beter presteren dan mannen?
Grote verschillen in topleeftijd per positie in voetbal
Eerst terug naar het voetbal, waar je positie op het veld grote invloed heeft op de leeftijd waarop je op je best bent. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aanvallers al pieken op hun 25ste levensjaar, tegenover verdedigers op hun 27ste. Dit komt doordat aanvallers meer overtredingen te verduren krijgen, die ze op oudere leeftijd steeds minder goed verdragen. Daarnaast moeten ze het vaak hebben van hun explosiviteit, een kwaliteit die snel afneemt naarmate de mens een jaartje ouder wordt (zie Luuk de Jong maar eens een sprintje trekken).
Keepers zijn op 29 jarige leeftijd op hun best. In principe zijn ze op jongere leeftijd sneller (qua reactietijd) en leniger, maar naarmate ze ouder worden krijgen ze meer psychologische weerbaarheid en zijn ze beter in strategische besluitvorming (moet ik uitkomen of niet?).
Wat is de topleeftijd in tennis?
Een andere interessante sport met betrekking tot de peak performance age is tennis. Een paar jaar bewezen Roger Federer en Serena Williams dat je ook nog op je 40ste kan mee strijden om een Grand Slam-titel. In de jaren 80 was de gemiddelde leeftijd van de toppers amper 20.
Onderzoekers denken dat in dit geval de veranderde speelstijl invloed heeft op de leeftijd van de toppers. In de 80’s hanteerden veel tennissers een explosieve speelstijl, door na de opslag meteen naar het net te sprinten om te volleyen. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op een backcourt-speelstijl. Oftewel: lange rally’s vanaf het achterste gedeelte op de tennisbaan. Waar prille twintigers excelleren in sprintsnelheid en explosiviteit, zijn kracht en uithoudingsvermogen het domein van de (bijna-)dertigers.
Op deze leeftijd ben je op je best in andere sporten
Data van de Olympische Spelen tussen 2000 en 2020 laten zien wat andere topleeftijden per sport zijn. Bij zwemmen zijn de toppers bijna allemaal tussen de 20 en 25 jaar oud. In het hardlopen domineren de 25-jarigen op de sprint en de 30-plussers bij de marathon.
Bij bijna alle sporten nemen de prestaties af naarmate je boven de 35 komt. Toch zijn er ook sporten waarbij je op hoge leeftijd nog op het allerhoogste podium kan acteren. Mountainbikers, wielrenners, honkballers, zeilers, tafeltennissers en triatlonners kunnen vaak nog tot ruim in de 40 mee. En verrassend genoeg was tijdens de afgelopen Olympische Spelen bij het skateboarden ook de vijftigjarige Andy Macdonald (die in de jaren 90 al met Tony Hawk skatete) namens de Engelsen nog present.
Pistoolschieten en bowlen
Voor pistoolschieters en bowlers ligt er zelfs op pensioengerechtigde leeftijd nog een carrière in de topsport in het verschiet. Tot slot: data uit het bowlen laten zien dat de toppers van hun 20ste tot hun 70ste maar 8 procent slechter gaan presteren. Wie te oud is voor voetbal en tennis maar toch een profcarrière ambieert, gaat het best naar een schiet- of bowlingbaan.