Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 23 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Top 25 landen met UNESCO-erfgoed en de Belgen hebben er meer

Volgens UNESCO bestaan er 1.223 plekken van uitzonderlijke schoonheid op onze sowieso niet lelijke groenblauwe bol. Wie er zoveel mogelijk wil zien, houdt dit artikel ter hand bij het boeken van een vakantie of het plannen van een weekenduitje. We maken een top 25 van landen met het meeste werelderfgoed én zoeken op wat de UNESCO-sites in Nederland zijn.

De UNESCO-werelderfgoedlijst bestaat uit aardse plekken die bewaard moeten blijven omwille van hun natuur- of cultuurpracht. Wie weinig tijd heeft maar zoveel mogelijk wereldschatten wil zien, boekt een vakantie naar Italië. Dit land bevat de meeste UNESCO-sites van de hele wereld. Ook Nederland is rijk aan erfgoed, van een sigarettenfabriek tot een planetarium. Al is België volgens de UNESCO-experts nét wat meer bijzonder.

Top 25 landen met meeste UNESCO-werelderfgoed

Van de 1.223 UNESCO-sites behoren er 949 tot de noemer cultuur en 231 tot natuur. Er zijn ook nog 40 plekken die op cultureel én natuurlijk gebied excelleren. Er bestaat wat controverse over de locatie van de werelderfgoederen. Veel landen vinden het niet eerlijk dat er onevenredig veel erfgoederen in Europese landen te vinden zijn. Enerzijds kan een vleugje neokoloniaal denken ongetwijfeld niet aan UNESCO (opgericht in Parijs) worden ontzegd. Anderzijds heeft Europa honderden jaren de wereld gedomineerd in cultureel, technologisch en financieel opzicht. Dit gaf ons de gelegenheid om een heleboel fabelachtige bouwwerken uit de grond te stampen. Ook wel logisch dus dat we zo goed scoren, dunkt ons.

Maar nu zonder verder oponthoud, de top 25 van landen met het meeste werelderfgoed:

LandAantal werelderfgoederen
1. Italië60
2. China59
3. Duitsland54
4. Frankrijk53
5. Spanje50
6. India43
7. Mexico35
8. Verenigd Koninkrijk35
9. Rusland32
10. Iran28
11. Japan26
12. Verenigde Staten26
13. Brazilië24
14. Canada22
15. Turkije21
16. Australië20
17. Griekenland19
18. Tsjechië17
19. Polen17
20. Portugal17
21. België16
22. Zuid-Korea16
23. Zweden15
24. Nederland13
25. Peru13
Bron: UNESCO

De Italianen maken al sinds jaar en dag mooie dingen. Rond 8.000 voor Christus begonnen ze met de rotsschilderingen van Valcamonica (nabij Brescia). Duizenden jaren later toonden de Romeinen zich kundige wegenbouwers, hetgeen nog steeds fraai zichtbaar is de bewaard gebleven wegen rond Rome. Opvallend genoeg werd de bekendste daarvan, de Via Appia, pas dit jaar toegevoegd aan de lijst. Over de mooiste nieuwe UNESCO-erfgoederen die in 2024 zijn toegevoegd, schreven we eerder dit jaar al een artikel.

landen met meeste werelderfgoed cultuur unesco (2)
De Via Appia is een van de 60 werelderfgoederen in Italië. (Afbeelding: Wikipedia)

De Romeinen bouwden ook het Colosseum, het Pantheon, het Forum Romanum en de Engelenburcht, die samen met Sixtijnse Kapel en de Sint-Pieter tot de historische kern van Rome behoren (dat als één werelderfgoed wordt aangemerkt). Weer enkele duizenden jaren later later heersten stadstaten als Venetië, Genoa en Pisa over het Middellandse Zeegebied. De binnensteden hiervan zijn ook allen werelderfgoederen. In totaal bevinden zich 60 UNESCO-sites in Italië, eentje meer dan nummer twee China.

Nederland 24ste met 13 UNESCO-werelderfgoederen

Nederland blijkt nét iets minder cultureel ontwikkeld dan België, want daar bevinden zich 3 werelderfgoederen meer dan bij ons. De strijd is echter nog niet gestreden. Er worden immers nog steeds ieder jaar nieuwe plekken aan de lijst toegevoegd. Het laatste Nederlandse wapenfeit was het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker, dat in 2023 bekroond werd met een plek op de lijst.

landen met meeste werelderfgoed cultuur unesco (3)
Het Planetarium in Franeker is het laatste erkende werelderfgoed in Nederland. (Afbeelding: Visit Friesland)

De dertien werelderfgoederen in Nederland zijn als volgt:

Het UNESCO-werelderfgoed in Nederland
1. Schokland in de Noordoostpolder
2. Molens van Kinderdijk
3. Historische binnenstad van Willemstad op Curaçao
4. Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (het grootste nog werkende stoomgemaal van de wereld)
5. Droogmaker De Beemster
6. Rietveld Schröderhuis in Utrecht
7. De Waddenzee (samen met Duitsland en Denemarken)
8. De grachtengordel van Amsterdam
9. Van Nellefabriek in Rotterdam
10. Koloniën van Weldadigheid
11. De Hollandse Waterlinies
12. Neder-Germaanse limes
13. Planetarium in Franeker

Vind je cultuur en natuur belangrijk, maar goedkope driegangendiners, hotelkamers en kopjes koffie op het terras nóg belangrijker? Dan bevelen we raadpleging van deze lijst aan. Hierin worden vakantielanden gerangschikt op basis van 12 budgetrelevante factoren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.