Onze top 10 sciencefictionboeken: van Dune tot Fahrenheit 451
We leven in een tijd dat 1984 eigenlijk niet meer tot de categorie sciencefictionboeken behoort. Toch hebben we die maar meegenomen in onze top 10.
Naast alle romans, biografieën en boeken waar je volgens Elon Musk slimmer van wordt, willen we je een aantal sciencefictionklassiekers meegeven. Hier zijn tien van de beste sciencefictionboeken ooit geschreven. Probeer er gewoon eens eentje.
Top 10 sciencefictionboeken
Leuk feitje: bijna alle grote, bekende sciencefictionfilms zijn boekverfilmingen, zoals dus ook bij Dune het geval is. Veel van deze klassiekers gaan al een behoorlijke tijd mee en beschikken over veel meer details dan de films.
1. Dune – Frank Herbert (1965)
Met stip op 1 de absolute bestseller van SciFi-meesterbrein Frank Herbert. Het verhaal speelt zich 20.000 jaar in de toekomst af en vertelt over sterrenstelsels die vastzitten in feodale tijdperken. Computers zijn vanwege religieuze redenen verboden en adellijke families zwaaien de scepter. Het middelpunt van dit epische verhaal is planeet Arrakis. Hier wordt de zeldzame stof ‘spice’ geoogst, maar zwemmen ook gigantische, moordlustige zandwormen in de uitgestrekte woestijnlandschappen. De tweede verfilming van Dune, met Timothée Chalamet, werd een stuk beter ontvangen dan het gedrocht van David Lynch uit 1984. Een een vervolg verschijnt eind 2023 in de bioscoop.
Meer informatie over Dune vind je hier
2. 1984 – George Orwell (1949)
George Orwell schreef 1984 als waarschuwing tegen totalitaire regimes, waarin de overheid elk aspect van het menselijk leven bewaakt en controleert. 1984 werd uitgebracht in 1949 (geschreven tussen 1946 en 1948) toen nazi-Duitsland net was verslagen. Vandaag de dag minstens zo actueel, met machtige wereldspelers als China en Rusland en nieuwe technologieën om mensen te controleren en vals in te lichten.
Meer informatie over 1984 vind je hier
3. Foundation – Isaac Asimov (1952: trilogie in boekvorm)
Een geweldige trilogie die niet mag ontbreken in de boekenkast van de SciFi-liefhebber. In de nadagen van een afbrokkelend galactisch imperium, bedenkt psychohistoricus Hari Seldon een plan om binnen 1000 jaar een nieuw imperium op te zetten. Met behulp van psychohistorie en complexe wiskundige berekeningen worden acties van groepen mensen met grote precisie voorspeld. Dat geldt alleen minder voor de acties van individuen. Misschien niet een van de bekendste sciencefictionboeken, wel een absolute must-read.
Meer informatie over Foundation vind je hier
4. Hyperion – Dan Simmons (1989)
Terechte winnaar van de Hugo Award in 1990 voor beste sciencefiction-verhaal. Deze tweedelige space opera neemt je mee op pelgrimstocht naar planeet ‘Hyperion’. Hier gaat een groep reizigers op zoek naar de legendarische ‘time tombs’. Op de mysterieuze planeet zoeken de reizigers antwoorden waarmee de mensheid gered kan worden. Dan moeten ze wel langs een machtig wezen, genaamd ‘The Shrike’, een metalen abominatie die iedereen in stukken hakt. Hyperion bestaat uit 2 delen: Hyperion en The Fall of Hyperion. Als je Dune hebt verslonden, is dit je volgende favoriet.
Meer informatie over Hyperion vind je hier
5. War of the Worlds – Herbert George Wells (1898)
De volgende uit het rijtje is vast geen onbekende voor liefhebbers van sciencefictionboeken. De eerste druk stamt al uit 1898 en vertelt het verhaal over Marsmannetjes die onze planeet komen veroveren. Met dodelijke hittestralen vernietigen de indringers alles en iedereen. Een paar decennia later (in 1938) kreeg War of the Worlds nog een komisch staartje. Orson Welles vertelde het verhaal in de vorm van een hoorspel tijdens een radio-uitzending. De Amerikaanse bevolking raakte compleet in paniek en de pleuris brak uit. Men dacht dat de Marsmannetjes echt waren geland.
Meer informatie over War of the Worlds vind je hier
6. The Forever War – Joe Haldeman (1974)
Een intergalactische oorlog waar geen einde aankomt. Het verhaal is geïnspireerd op ervaringen die de schrijver zelf opdeed tijdens de Vietnamoorlog. Hoofdrolspeler William Mandella, een natuurkunde-student, sluit zich aan bij de UNEF (United Nations Exploratory Force) waar hij de strijd aangaat met een buitenaardse beschaving, genaamd de Taurans.
Meer informatie over The Forever War vind je hier.
7. Ringworld – Larry Niven (1970)
Ringworld vertelt het verhaal van Louis Wu en zijn illustere gezelschap waarmee hij naar de Ringworld reist. Een mysterieuze, kunstmatige wereld in de vorm van een holle ring die aan de binnenkant wordt bewoond. Eenmaal geland op dit complexe bouwwerk gaan de hoofdrolspelers op onderzoek uit en al snel doen ze opzienbarende ontdekkingen. Een van de oudste boeken in deze lijst, des te meer raden we hem je aan.
Meer informatie over Ringworld vind je hier.
8. Old Man’s War – John Scalzi (2006)
John Perry is een gepensioneerde man in de herfst van zijn leven. Zijn vrouw is enkele jaren geleden overleden en hij kan nog maar weinig genieten van het leven. Er zit niets anders op dan zich aan te sluiten bij de CDF (Colonial Defense Forces). Hier wordt zijn bewustzijn overgebracht naar een jong, sterk lichaam. Niet voor de show, maar om te vechten voor de veiligheid van de aarde en haar koloniën. Hij moet een contract van tien jaar uitdienen, waarbij eerlijk wordt vermeld dat meer dan de helft van de soldaten niet levend terugkeert.
Meer informatie over Old Man’s War vind je hier.
9. The Madness Season – C.S. Friedman (1990)
Dit sciencefictionverhaal heeft het allemaal: buitenaardse overheersing én vampiers! De gevreesde Tyr, een buitenaards reptielenras, houdt de aarde al honderden jaren in een ijzeren greep. De slimste en nieuwsgierigste mensen zijn uitgeroeid en de bevolking die is overgebleven probeert zo onopvallend mogelijk te blijven. Dit wordt steeds lastiger voor hoofdrolspeler Daetrin, een (bijna) onsterfelijke vampier die wordt ontmaskerd door de Tyr. Hierna volgt een knotsgek verhaal dat je het liefst in één keer uitleest.
Meer informatie over The Madness Season vind je hier.
10. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury (1953)
Fahrenheit 451 is een dystopisch sciencefictionverhaal dat zich afspeelt in een wereld waarin boeken verbannen zijn en kritische gedachten worden onderdrukt. De titel slaat op de temperatuur waarop boekpapier vlam vat en verbrandt: 451 graden Fahrenheit (ongeveer 233 graden Celsius).
Meer informatie over Fahrenheit 451 vind je hier.
Check ook deze top 13 boeken van Bill Gates.