Alrik de Jong
Alrik de Jong Belasting & Toeslagen Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Het gemiddelde startsalaris in Nederland en de €399 aan toeslagen

Veel Nederlanders vergeten toeslagen aan te vragen. Ze weten misschien niet dat je tot een behoorlijk salaris recht hebt op zorgtoeslag en huurtoeslag. We berekenen het met het gemiddelde salaris van starters in Nederland, die in al hun onstuimigheid misschien helemaal niet denken aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Ook kijken we vast vooruit naar 2025.

Stef Starter is nog lang geen Jan Modaal. Waar het modaal inkomen in 2024 op 44.000 euro bruto per jaar ligt, zweeft het gemiddelde startsalaris onder hbo-afgestudeerden tussen de 30.000 en 35.000 euro. Wel kom je als starter sneller in aanmerking voor toeslagen, die aardig kunnen oplopen.

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland?

Volgens cijfers van het CBS verdient een hbo-starter tussen de 2.200 en 2.650 euro bruto per maand. De marges hierin worden bepaald door studierichting, type dienstverband en leeftijd. Zo beginnen lang niet alle starters direct met een werkweek van 36 uur. We maken rekenvoorbeelden met beide hbo-uitersten, middels deze nieuwe rekentool van de Belastingdienst.

Hoeveel toeslagen krijg je als starter?

Eerst de alleenstaande starter met een salaris van 2.650 euro bruto per maand, die in een huurwoning van 850 euro per maand woont. Inclusief 8 procent vakantietoeslag verdient die in 34.344 euro bruto in 2024. In deze situatie, zonder gekke uitzonderingen, krijgt de hbo-afgestudeerde 156 euro huurtoeslag per maand en 37 euro zorgtoeslag.

Dezelfde persona, maar dan met een startsalaris van 2.200 euro bruto per maand, verdient inclusief 8 procent vakantiegeld 28.512 euro bruto per jaar. In dat geval bedragen de huurtoeslag en zorgtoeslag respectievelijk 295 euro en 104 euro per maand. Maak hier zelf een proefberekening.

Huurtoeslag en zorgtoeslag in 2025

Uiteraard gaan de toeslagen omhoog in 2025. Maar hoe weegt de stijgende huurtoeslag op tegen de almaar hoger wordende huurprijzen? En hoe zit het met de klimmende zorgtoeslag versus oplopende zorgpremie? Lees het via de hyperlinks.

Niet vergeten aan te vragen

Misschien klinkt het jou vreemd in de oren, maar veel Nederlanders vergeten hun toeslagen aan te vragen. Maar liefst 10 procent van de mensen die recht hebben op huurtoeslag of zorgtoeslag vraagt dit om wat voor reden dan ook niet aan. Lees hier meer over niet aangevraagde toeslag.

CBS

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.