Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 12 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Toeristen gooien fortuin in Trevifontein en dit gebeurt ermee

Het is niet eens een goed verhaal, maar toch gaan toeristen massaal mee in de lucratieve fabel van de Trevifontein. De Romeinen vissen er voor miljoenen euro’s aan muntjes uit. Al moet gezegd worden: ze gaan er nobel mee om.

Ga met de rug naar de Trevi-fontein staan, sluit je ogen, denk aan Rome en gooi met je rechterhand een muntje over je linkerschouder in het water. Nu zul je weer in Rome terugkeren. Gooi twee muntjes en je vindt hier de liefde van je leven. Gooi drie muntjes en het wordt ook nog een huwelijk.

Romeinen vissen 1,5 miljoen uit Trevifontein en besteden het nobel

Best een slecht verhaal, maar toch gooien toeristen per dag zo’n 3.000 euro in de Trevifontein. Dit resulteert in een jaarlijks bedrag van 1,5 miljoen euro.

trevifontein geld rome
(Afbeelding: Unsplash)

Al in 2001 besloot de toenmalige burgemeester van Rome dat de fontein meermaals per jaar leeggevist moest worden om een einde te maken aan de vele duikende dieven. Hij gaf het geld aan de kerkelijke stichting Caritas. Zij besteden dit aan gratis eten, opvang en andere projecten voor Romeinse daklozen. Hierdoor bestaat anno 2024 15 procent van het totale budget van Caritas uit muntjes in de Trevifontein. 

Funfacts over de Trevifontein

De Trevi-fontein van Bernini dateert uit 1762 en wordt nog steeds van water voorzien door de Aqua Virgo, een viaduct van 2000 jaar oud. Het bouwwerk beeldt zeegod Oceanus uit, die in een schelpvormige strijdwagen door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (oftewel tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere woest. Net als de zee.

In 2015 werd de fontein grondig gerenoveerd en van LED-verlichting voorzien. Sindsdien ziet het bouwwerk er in de nachtelijke uren minstens zo mooi uit als overdag en worden er 24 uur per dag muntjes in geworpen.

Wat overigens op dit moment een renovatie ondergaat, is het Colosseum. Hier werkt men aan een innovatieve vloer met draaiende latten. Als resultaat kunnen mensen door de arena wandelen én naar het ondergrondse labyrint eronder kijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.