Sparen en toch genieten? 3 tips om beide te kunnen doen
Veel Nederlanders genieten liever van vandaag dan nu te sparen voor later. Op zich is dat niet gek: we willen niet inleveren op onze kwaliteit van leven. We willen het genieten niet uitstellen tot later. Toch zijn sparen en genieten geen tegenovergestelde begrippen van elkaar. Ze kunnen ook best naast elkaar bestaan. Benieuwd hoe? We delen 3 tips om beide te kunnen doen.
Sparen voor later en tegelijkertijd kunnen genieten van het leven nu? Zo doe je dat.
Sparen en toch genieten doe je met deze 3 tips
1. Houd een budget aan
Oké, we weten het: van het woord ‘budget’ krijg je spontaan jeuk. Toch is dit een goede optie om te kunnen blijven genieten, terwijl je wel wat geld apart kunt zetten. Bepaal wat belangrijk is in je leven. Zijn dat gadgets? Kleding? Bier op het terras? Uiteten gaan? Reizen? Duik in je financiën en kijk hoeveel je hier nu iedere maand aan kwijt bent.
Geef jezelf vervolgens een realistisch budget voor deze categorieën. Met de nadruk op realistisch. Ben je er bijvoorbeeld achter gekomen dat je elke maand driehonderd euro kwijt bent aan kleding? Zet je budget dan eerst op tweehonderdvijftig euro per maand. Zo kan je jouw budget steeds meer naar beneden gaan bijstellen.
Ga je een keer over je budget? Dat is geen ramp. Net als bij afvallen geloven wij niet in jezelf dingen ontzeggen waar je dol op bent, want dan wordt het duizendmaal lastiger om het vol te houden. Het moet wel leuk blijven.
2. Kijk waar je kunt besparen op vaste lasten
Wat veel mensen vergeten, is dat je veel kunt besparen op je vaste lasten. In plaats van jezelf de leuke dingen in het leven te ontzeggen, kijk je dus waar je geld kunt besparen op ‘saaie’ zaken. Misschien kun je overstappen naar een goedkopere energierekening. Of zijn er verzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je bijvoorbeeld niet vaak op reis gaat, kun je beter een korte reisverzekering afsluiten als je daadwerkelijk op vakantie gaat, in plaats van een doorlopende reisverzekering te nemen.
Heb je een hypotheek? Dan kun je extra aflossen om je maandlasten naar beneden te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om je huis te verduurzamen om zo uiteindelijk geld te besparen. Hebben jij en je partner allebei een Spotify-account? Sinds kort kun je een Duo-abonnement afsluiten. Dan betaal je voor twee gebruikers 12,99 euro in de maand, in plaats van 19,98 euro voor twee losse abonnementen. Alle kleine beetjes helpen.
Zo spit je jouw vaste lasten goed door en kijk je waar je geld kunt besparen. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat de bespaarde centen op je spaarrekening terecht komen. Bijvoorbeeld met een automatische afschrijving elke maand. Het geld kun je missen – je kon het immers eerst ook betalen.
3. Spaar op lange termijn: maak een vijfjarenplan
Op Forbes geeft financiëel planner Nancy Anderson de tip om een vijfjarenplan voor je geld te bedenken. Bij sparen voor later denken we vaak niet aan specifieke doelen. Stel dat je nog maar vijf jaar te leven had, wat zou je dan nog willen doen, hebben of beleven? Denk er niet te lang over na en censureer jezelf niet. Alles is mogelijk. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt.
Vervolgens maak je een top drie van alle dingen die je hebt opgeschreven en kies je uiteindelijk één daarvan als een spaardoel. Het wordt namelijk makkelijker om de zoveelste spijkerbroek te laten liggen als je weet dat je daardoor binnen vijf jaar de Machu Picchu in Peru ziet.
Met een spaardoel in je achterhoofd ga je misschien ook andere keuzes maken. Waarom vind je bier drinken op het terras bijvoorbeeld zo leuk? Komt dat bijvoorbeeld door de gezelligheid? Kun je deze momenten dan ook af en toe afwisselen met bier (uit de supermarkt) drinken in een park? You get the point.
Nancy Andersom tipt om een aparte spaarrekening voor dit doel aan te maken, eventueel zelfs bij een andere bank. En met een app als Piggy Bank en Spendee je voortgang bij te houden. Wedden dat je hier zelfs lol in krijgt?