3 tips om een huis te vinden op de oververhitte huizenmarkt
Huizen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. In een video van de Telegraaf geven Funda en een makelaar tips om in deze krappe en oververhitte huizenmarkt toch een huis te kunnen kopen.
Niet alleen woningzoekenden zijn geschokt over hoe het er tegenwoordig op de oververhitte huizenmarkt aan toe gaat, ook de makelaars en Funda zelf zijn soms verbaasd over hoeveel er wordt neergelegd voor een huis. De huizenprijzen stijgen in Nederland naar een recordhoogte en daar lijkt geen eind aan te komen.
Tips van Funda en een makelaar om een huis te vinden
De Telegraaf ging daarom op pad en vroeg aan Funda en een makelaar welke trends zij tegenwoordig zien op de huizenmarkt en wat woningzoekenden kunnen doen om wél een huis te bemachtigen.
1. Ga goed voorbereid op pad
Door alle gekte stellen makelaars tegenwoordig vaak een deadline, een datum en tijdstip waarop je een bod moet hebben gedaan. En dat kan zelfs al twee dagen na de bezichtiging zijn. Makelaar Mariska Kramer van RE/MAX geeft daarom de tip om goed voorbereid op pad te gaan. Ga alvast in gesprek met een financieel adviseur, zodat je precies weet wat je maximale hypotheek kan zijn en hoeveel je eventueel moet sparen om te kunnen overbieden.
Let op: tegenwoordig mag je niet meer dan de woningwaarde financieren. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur, maar is vaak evenveel als de vraagprijs. Dat betekent dat alles wat je wil overbieden uit eigen zak moet komen.
2. Wees flexibel met je eisen
Quintin Schevernels van Funda raadt aan om wat creatiever en flexibeler te zijn met je eisen: “Kijk of er een andere regio is die je ook leuk zou vinden”. Hoe langer je op zoek bent, des te duidelijker het wordt wat je echt belangrijk vindt in een huis. Maar ook hoe wanhopiger je misschien gaat worden en hoe eerder je een hoog bod doet op een huis waar je later misschien spijt van krijgt.
Hij tipt om eens goed te gaan zitten en onder elkaar op te schrijven wat je dealbreakers zijn, en juist wat niet in het huis mag ontbreken. Kijk hier nog eens naar wanneer je op zoek bent én wanneer je op het punt staat om te bieden.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer ook de potentie te zien van huizen die nu niet aan al je eisen voldoen. Op het account FundaMakeovers op Instagram zie je wat een likje verf (oké, en soms een hele verbouwing) kan doen.
3. Sla je slag voor het huis op Funda komt
Daar is ‘ie hoor: je droomhuis is net op Funda online gekomen. Maar als je de makelaar belt, blijken er al geen bezichtigingen meer te zijn. Het enige wat ze nog kunnen doen, is je op de reservelijst plaatsen. En dat is frustrerend. Tegenwoordig is er zo’n gekte op de huizenmarkt dat je al te laat bent bij een ‘Nieuw’ huis op Funda.
Kramer raadt aan om je aan te melden voor de previews bij een makelaar. Dit kan bij sommige makelaars gewoon gratis (voor een bepaalde tijd). Doordat je alerts krijgt in je mailbox van huizen die nog niet op Funda staan, kun je wel een bezichtiging bemachtigen. Maar zelfs dan moeten we je waarschuwen: het bijhouden en bekijken van die alerts kan bijna een dagtaak worden. Zeker als je tip 2 hebt opgevolgd en in een groot gebied aan het zoeken bent. “In deze markt is het nodig om heel erg alert te zijn”, zegt Schevernels.