Het belang van goede spijsvertering en tips voor gezonde darmen
Een goede spijsvertering is van groot belang voor je gezondheid. Een aantal simpele tips voor betere voedselverwerking in je lichaam en gezonde darmen.
Het lichaam is een wonderlijk iets. Alles in het lichaam werkt samen om gezond te blijven. Als er één onderdeel verkeerd loopt, zal dit gevolgen hebben voor het volledige ‘mechanisme’. Wist je dat je spijsvertering één van de belangrijkste onderdelen van het lichaam is. Een goede spijsvertering draagt bij aan een goede weerstand, meer kracht, energie en vitaliteit. Problemen aan de spijsvertering kunnen grote gevolgen hebben voor het gehele lichaam. Een goede gezondheid begint bij je darmen. Hier volgen enkele tips om de spijsvertering te verbeteren.
Gevolgen van een slechte spijsvertering
In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen wat een slechte spijsvertering teweeg kan brengen. Ze zeggen niet voor niets: listen to your guts. Deze vertellen meer over je gezondheid dan je denkt. Daarom is het goed om eens je stoelgang bij te houden en eventuele bijkomende klachten zeker niet met een korreltje zout te nemen. De gevolgen van een slechte spijsvertering kunnen namelijk ongelooflijk groot zijn.
Maar wat is spijsvertering eigenlijk? Bij elke hap die je neemt, worden processen binnenin het lichaam in werking gesteld. Je hebt eten nodig om energie op te doen, maar dit zal uiteindelijk ook weer verwerkt moeten worden door het lichaam. Voordat dit echter in het toilet belandt, zijn er maar liefst acht organen die meewerken om alle voedingsstoffen uit het eten te halen en deze op gezonde wijze te verwerken. De voedingsstoffen die het lichaam niet kan gebruiken, worden omgezet tot ontlasting. Een gezonde spijsvertering vormt de basis van jouw gezondheid. Als ergens binnen dit gehele proces iets fout gaat, kan dit namelijk tot ziektes en andere ongemakken leiden.
Darmziektes zoals de ziekte van Crohn en stofwisselingsziekten zoals diabetes type 2 en overgewicht zijn al vaker gelinkt aan een slechte spijsvertering. Daarnaast zijn er ook studies gedaan die hebben aangetoond dat andere aandoeningen van het afweersysteem hier mogelijk aan gelinkt kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eczeem, reuma, astma en auto-immuunziekten. Daarnaast kunnen ziekten aan de brein ook gelinkt worden aan de darmen. Zo kan depressie en stress een gezonde stoelgang enorm in de weg staan.
Tips voor een goede spijsvertering
Dit zijn allemaal grote gezondheidsproblemen, maar onderschat ook vooral het ongemak niet op de korte termijn. Zo zijn er genoeg mensen die zich jaarlijks bij een chirurgische kliniek melden met aambeien, een fissuur of andere anale klachten door een verstoorde spijsvertering. Dit lijken misschien relatief onschuldige aandoeningen, maar ze kunnen het dagelijks leven enorm in de weg staan. Denk daarnaast ook aan buikklachten, angst voor pijnlijke toiletgang en ga zo maar door. Een slechte spijsvertering gaat zowel op de korte als de lange termijn gepaard met heel veel klachten. Sommige klachten zijn zichtbaar, maar veel ook niet. Een aantal tips om dit allemaal te voorkomen.
Eet vezelrijke voeding
Door de jaren heen zijn we steeds minder vezelrijk gaan eten. Veel mensen geven tegenwoordig bijvoorbeeld de voorkeur aan witbrood en niet-volkoren producten. Vezels zijn echter van essentieel belang om de stofwisseling op peil te houden. Dit komt doordat vezels niet goed verteerd worden in de dunne darm. Dat klinkt misschien ongunstig, maar niets is minder waar. Doordat ze hier namelijk niet verteerd worden, wordt deze taak door de dikke darm overgenomen. En daar bieden deze vezels juist ongelooflijk veel voordelen.
Het eten van vezelrijke voeding draagt bij aan een betere stoelgang en soepele ontlasting. Hierdoor worden niet alleen alle juiste voedingsstoffen uit het eten onttrokken, maar zal de stoelgang ook niet meer pijnlijk zijn. Zo worden bijvoorbeeld ook aambeien en het risico op een fissuur verkleind. Heb je hier al last van? Werk dan niet alleen aan het verbeteren van je stoelgang, maar overweeg ook om de aambeien chirurgisch te laten verwijderen of een fissuur-operatie te laten uitvoeren.
Geef je darmen ook regelmatig rust
Ben je iemand die soms hele dagen door blijft eten? Dan is het goed om hier verandering in te brengen. Je lichaam gedijt het beste bij drie hoofdmaaltijden en twee tot drie tussendoortjes. Zorg er ook voor dat er voldoende tijd tussen deze maaltijden en snacks zit. Als je de hele dag door aan het eten bent, krijgen je darmen minder rust en is je hele lichaam constant keihard aan het werk om dit te verteren. Hierdoor blijft er minder tijd over voor andere belangrijke processen. Gun je darmen daarom regelmatig de rust die ze nodig hebben om te herstellen en plan meer tijd tussen voedingsmomenten.
Voldoende bewegen
Wie denkt aan spijsvertering, denkt meestal alleen aan voeding. Maar wist je dat je gehele levensstijl van invloed is op je spijsvertering? Zo ook de hoeveelheid lichaamsbeweging. Voldoende beweging helpt je lichaam gezond te houden en maakt dat je spijsvertering soepeler verloopt. Probeer daarom elke dag minimaal dertig minuten matig tot intensief te bewegen. Dat kan fietsen zijn, lopen of misschien wel zwemmen. Kies voor een activiteit waar jij gelukkig van wordt en wat je goed kunt volhouden. Zo ondersteun je de doorbloeding van je darmen en voel je je fitter.