Wat kost een tiny house en is het een realistische woonoptie?
Huizenprijzen nemen gestaag af. Toch bedraagt de gemiddelde prijs van een Nederlandse koopwoning nog altijd ruim 4 ton. Wie dat niet uit wil geven, heeft wellicht interesse in een tiny house met een tiny pricetag. Maar hoe realistisch is het in Nederland om er ook daadwerkelijk in te wonen?
Online stuitten we namelijk op dit Nederlandse bedrijf dat kant-en-klare tiny houses maakt. Het goedkoopste model begint bij zo’n 30.000 euro. Inclusief btw mag je daar nog eens 6.300 euro bij rekenen. Fors minder dan je gemiddelde koopwoning. Je zal het dan wel met slechts 14 vierkante meter aan woonoppervlakte moeten doen.
Rijkelijk uitgeruste tiny house
Is dat je te klein, dan zijn er nog andere, ruimere opties. Inclusief btw variëren de prijzen van de 2- tot 4-persoons woninkjes tussen de 36.300 en 72.600 euro zonder opties. In het duurste geval kun je off-the-grid wonen. Daarbij ontvang je onder meer een gigantische watertank, een houtkachel en zonnepanelen op het dak van je tiny house.
Thuiswonenden die een tiny house in de tuin van hun ouders parkeren, kunnen zo toch van enige privacy genieten. Wel zijn er restricties voor de grootte van je kleine huis. Daarnaast heeft het nog wat voeten in de aarde als je permanent in een minihuis op het terrein van je ouders wilt wonen. Dan wordt je tiny house plots niet meer beschouwd als bijgebouw, maar krijgt het een woonfunctie, waar weer andere regels aan verbonden zijn.
Mag je er zomaar in wonen?
Nederland is een regeltjesland, zo blijkt wanneer je onderzoekt wat wel en niet mag op het gebied van tiny houses. Bel dus vooral even met je eigen gemeente om te dubbelchecken of jouw beoogde situatie is toegestaan. Wie dat uitzoekt of het niet te nauw neemt met de letter van de wet, kan op deze wijze relatief betaalbaar wonen, zoals zelfs Elon Musk doet.
Permanent leven in een tiny house als op zichzelf staande woning kan ook, maar is nóg ingewikkelder. Niet alleen moet je grond kopen, waardoor het plots toch een duur geintje wordt, ook moet het terrein waar je jouw koophuisje op plaatst als bouwgrond bestempeld zijn. Vaak zijn er dan ook nog regels verbonden aan de minimale afmetingen van een woning. Gelukkig worden gemeentes steeds coulanter richting tiny house-liefhebbers.