Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Schrijver The Witcher geeft Netflix-serie de genadeklap

Na het vertrek van Henry Cavill staat The Witcher er niet al te best voor. Zelfs de schrijver van de originele boeken is nou niet bepaald een grote fan, zo blijkt uit recente uitspraken van de fantasy-auteur.

Man man man, zijn we in 2019 nog aan het juichen dat Netflix met The Witcher eindelijk een fantasy-knaller in handen heeft, staan we amper drie jaar later naar een zinkend schip te kijken. Althans, zo voelt het soms, als je het nieuws rondom de franchise een beetje in de gaten houdt.

Blood Origin en Henry Cavill

Eind vorig jaar kwam Blood Origin uit, een prequel-serie die zich duizenden jaren voor de reguliere show afspeelt. De insteek was ambitieus en intrigerend, het eindproduct niet. Recensenten waren genadeloos en ook fans leken de prequel massaal links te laten liggen.

Ondertussen is Henry Cavill vertrokken na vermeende onenigheid over de creative direction van The Witcher, zoals ze dat in Hollywood altijd noemen. Het broertje van Thor staat al klaar om hem te vervangen, tot de grote ontsteltenis van de fans. Sure, Netflix heeft nog één seizoen mét Cavill in de pijplijn zitten, maar erg vrolijk kunnen we niet worden van het vooruitzicht.

Daar zijn we niet uniek in. Sterker nog, de auteur waarmee dit alles begon is ook niet erg te spreken over de Netflix-adaptatie. Dan hebben we het natuurlijk over Andrzej Sapkowski. De Poolse fantasy-schrijver begon in 1990 aan de megafranchise, met een bundel vol korte verhalen over De Hekser, zoals de franchise heerlijk knullig in het Nederlands heet.

Liam Hemsworth The Witcher
Liam Hemsworth (Afbeelding: VALERIE MACON / AFP)

Andrzej Sapkowski over Netflix-serie

Nu moet gezegd worden dat Sapkowski niet bekend staat als een… complimenteus persoon. De Poolse schrijver is bijvoorbeeld ook allesbehalve blij met de games: “Hoeveel inhoud kan er dan in de regels tekst zitten als de held door het bos loopt en met een eekhoorn praat? Waar is de literatuur dan nog te vinden? Waar is de ruimte voor diepgang of verfijnde taal waarmee games cultuur kunnen verheffen? Die is er niet.”

Terug naar de serie. Sapkowski was onlangs te gast bij Taipei International Book Exhibition, een beurs voor onder andere boekenhandelaars. Daar werd naar zijn mening over de Netflix-adaptatie van zijn boeken gevraagd, en zijn antwoord is niet de recensie waar de hoge piefen van de streamingdienst op zullen hopen:

Game of Thrones en Lord of the Rings

“Ik heb beter gezien. Ik heb slechter gezien,” aldus de fantasy-schrijver. Ouch. Na het nieuws rondom Henry Cavill en de tegenvallende spin-off is zo’n veelzeggende, lauwe recensie van de schrijver achter je franchise nou niet bepaald goed nieuws voor Netflix. House of the Dragon kreeg mede een kans van de fans doordat George R. R. Martin zo nauw betrokken was. Amazon kon voor The Rings of Power uiteraard niet samenwerken met J.R.R. Tolkien, maar zijn estate gaf wel hun zegen. Dan vormt de onverschilligheid van Sapkowski een groot contrast.

Sure, The Witcher seizoen 3 kan ondanks kleinere budgetten dan de fantasy-wapenfeiten van de concurrentie alsnog indruk gaan maken. Maar dan nog: na dat seizoen moet Netflix het zonder Cavill stellen. De toekomstige ophef en teleurstelling onder fans zal de streamingdienst nog jaren boven het hoofd hangen, tot de release van seizoen 4. Of erger nog: dezelfde onverschilligheid die vanuit de woorden van de schrijver spreekt. Dodelijk.

Hoop

Aan de andere kant: na de laatste seizoenen van Game of Thrones werd hetzelfde van die franchise gezegd, en kijk nu eens hoe de wereld van George R.R. Martin ervoor staat, met nog veel spin-offs in het verschiet en de hype rondom House of the Dragon. Kan The Witcher op een vergelijkbare manier het tij keren? Daar gaan we komende zomer achter komen. Dan komt het volgende seizoen van de Netflix Original uit.

CB

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.