The Last of Us onthult groots toekomstplan en gaat trauma voorbij
Goed nieuws voor fans van The Last of Us. Ook al droogt het bronmateriaal na twee seizoenen op, zal HBO Max het daar niet bij houden. “Plan is niet om te stoppen.”
De opnames voor het tweede seizoen moeten nog beginnen. Maar het grote succes van de hit heeft de makers ertoe verleid alvast een klein tipje van de sluier over de toekomst te lichten. En daar slaakt het hele land een collectieve zucht van opluchting over. Want in Nederland is The Last of Us de best bekeken serie ooit op HBO Max, waarmee de zombiereeks kleppers als Euphoria, House of the Dragon en The White Lotus in de achteruitkijkspiegel laat. Alleen: zijn er niet slechts twee originele games waarop het hele verhaal gestoeld is?
Makers van HBO-serie: ‘Meer op komst’
In tegenstelling tot de meeste verfilmingen echter, is The Last of Us van HBO Max gemaakt door de intellectuele vader van het origineel. Als co-showrunner is Neil Druckmann dus uitstekend geplaatst om er een waardig vervolg aan te breien, eens we het oorspronkelijke verhaal voorbij zijn. Bovendien is de schrijver niet vies om te sleutelen aan zijn geesteskind indien dit voor televisie beter uitpakt.
Craig Mazin, de andere showrunner van The Last of Us, verklaarde op een panel tijdens een conferentie afgelopen weekend dat er leven is na de games.
“Hoewel we aanvankelijk slechts voor één seizoen groen licht kregen, hadden Neil en ik het gevoel dat we niet zomaar iets konden maken zonder na te denken over wat er daarna zou komen,” zei Mazin. “Er is meer The Last of Us op komst. De balans moet niet altijd van aflevering tot aflevering gevonden worden, maar ook seizoen per seizoen. Het plan is dus niet om te stoppen na het tweede deel aangezien er nog een heel verhaal te vertellen valt. Jullie zijn nog niet van ons af”, klonk het veelbelovend. En misschien is deze aanpak ook goed nieuws voor fans van de videogames.
Last of Us Part II (game) heel slecht onthaald
Het onthaal op de tweede game leert ons dat de serie wel eens sterk zou kunnen afwijken van het origineel. En als we de reviews van destijds erbij nemen, lijkt dat niet zo’n slecht idee. Toen The Last of Us Part II in 2020 verscheen, kreeg het langverwachte vervolg op ‘de beste game ooit’ wel positieve recensies van critici. Op Metacritic – de Rotten Tomatoes van video games – heeft de sequel bijvoorbeeld een score van 9,3 op 10. Maar de publieksscore daarentegen is een uitermate povere 5,8. Ter vergelijking: de eerste game heeft een score van 9,5 tegenover een publieksscore van 9,2.
Zonder echte spoilers weg te geven, wordt er door fans voornamelijk met de vinger gewezen naar een nieuw, onuitstaanbaar hoofdpersonage. Ook zou de ontwikkeling van een vriendschapsband tussen de drie protagonisten tenenkrommend en geforceerd aanvoelen. Hopelijk zijn we dus inderdaad nog niet van The Last of Us af, maar wel van dit ontgoochelende vervolg.
Check in afwachting van seizoen 2 van de hitserie ook deze 7 recente mega-onthullingen van HBO Max.