Zo geef jij je testosteron een stevige boost en blijf je een jonge god
Als er een hormoon geassocieerd wordt met het man zijn, dan is het wel testosteron. Simpel gezegd zorgt het ervoor dat je man bent én blijft. Een tekort aan testosteron zorgt voor minder spieren, meer vet en zelfs het kleiner worden van je geslachtsdeel. Gelukkig zijn er genoeg manieren om op natuurlijke wijze je testosteron te boosten.
Als je nog geen vijfentwintig bent hoef je geen zorgen te hebben, normaal gesproken ligt de piek van de testosteronproductie rond de puberjaren en neemt het vanaf midden twintig af. Gelukkig kun je er heel veel zelf aan doen en kun je de productie van het hormoon stimuleren.
1. Voldoende slapen optimaliseert de productie van testosteron
Uiteraard is een goede nachtrust van belang. Niks is lekkerder dan uitgerust aan de nieuwe dag beginnen. Alhoewel niet iedereen dezelfde hoeveelheid slaap nodig heeft, is het wel bekend dat een gebrek aan slaap de hormoonproductie nadelig beïnvloed. Slaap je bijvoorbeeld slechts vijf uur per nacht, dan zakt de testosteronproductie met 15%. Een goed excuus dus om langer in bed te blijven liggen.
2. Sporten is gezond
Je kon er natuurlijk op wachten. Fitness is goed voor de productie van testosteron. Met name de inspanningssporten zoals gewichtheffen hebben een positieve impact. Dit is niet alleen van belang voor het testosterongehalte in je lichaam, het helpt ook tegen een hele reeks van aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Wekelijks een aantal uur bezig zijn in de sportschool en je bent al gauw weer het heertje.
https://www.manners.nl/pioppi-dieet/
3. De voeding
Het zal je niet verbazen dat voeding een grote rol speelt bij het optimaliseren van de hormoonhuishouding. Studies suggereren dat mensen die lijden aan een laag testosterongehalte moeten overschakelen naar diëten met grotere hoeveelheden enkelverzadigde en verzadigde vetten. Dergelijke diëten bestaan voornamelijk uit producten als olijfolie, amandelen en witte vis. Verzadigde vetten worden aangetroffen in rood vlees, kaas, eierdooiers en pure chocolade.
4. Stimuleer het testosterongehalte met zink en andere vitamines
Zink, rood vlees en sommige zeevruchten, worden algemeen beschouwd als natuurlijke testosteronboosters. Studies hebben aangetoond dat een dieet met een hogere hoeveelheid zink verantwoordelijk is voor een stijging van testosteron met 93%. Bovendien is aangetoond dat vitamine D het niveau van testosteron bij sommige mannen aanzienlijk verhoogt in vergelijking met andere deelnemers die een placebo toegediend kregen.
5. Drink met mate (of helemaal niet)
Uiteraard is het altijd heel gezellig om een weekendje te gaan stappen en vaak vloeit de alcohol dan ook rijkelijk. Het is echter niet verstandig. Met name de bierconsumptie is schadelijk voor je testosteronniveau. In een recent Nederlands onderzoek werd aangetoond dat deelnemers die gedurende 3 weken een matige hoeveelheid alcohol per dag dronken, een testosteronverlaging van 7% hadden.
https://www.manners.nl/werkstress-verlagen/
6. Stop met stressen
Dat stress ongezond is weten we ondertussen wel. Dat het echter ook van invloed is op de productie van testosteron is iets wat je wellicht niet wist. Onder invloed van stress wordt het hormoon cortisol geproduceerd. Dit stofje is verantwoordelijk voor de verlaging van het testosteron. Het gevaar hiervan is juist het bekende sneeuwbaleffect. Een te laag testosteron leidt tot gewichtstoename waardoor het testosterongehalte nog verder afneemt. Heb je vaak last van stress? Gebruik dan deze tips om er wat aan te doen.
7. Praat met je (huis)arts over je testosteronniveau
Als je (langdurig) last hebt van klachten kan dit mogelijk een relatie hebben met een laag testosterongehalte. Praat hierover met je huisarts. Deze kan via een bloedtest achterhalen wat de actuele stand van zaken is en op basis van die gegevens een advies geven. In veel gevallen is het aanpassen van de levensstijl gewenst, maar een testosterontherapie behoort ook tot de mogelijkheden.