Tesla-rivaal doet wat Elon Musk vertikt en geeft 7.468 euro terug
Al een poosje is er een prijzenoorlog gaande in de EV-wereld. Verschillende Chinese automerken, maar ook Tesla en zijn kersverse concurrent Fisker verlagen continu de prijzen. Dat laatste merk pakt het echter iets handiger aan dan Elon Musk.
Fisker Automotive werd in 2007 opgericht en creëerde de Karma. Een bijzondere sedan met een hybride aandrijflijn. Leonardo DiCaprio was zo’n fan van de zijne, dat hij zelfs een flink bedrag investeerde in het merk. Dat mocht helaas niet baten, want niet veel later ging Fisker failliet. Voortijd kreeg het bedrijf nog wel mot met Elon Musk, die meende dat Fisker met techniek van Tesla aan de haal ging. Onwaar, oordeelde de rechter.
Eerste elektrische auto’s van Fisker
In 2016 richtte de eigenaar Henrik Fisker een nieuw merk op dat hij opnieuw Fisker noemde. Nu ligt de focus niet meer op hybrides, maar op volledig elektrische auto’s. Het merk trapte af met de Ocean, een SUV die nu mondjesmaat uitgeleverd wordt, en kondigde ook al de Pear en de Alaska (pick-up) en Ronin aan, die laatste is een vierdeurs sportwagen met open dak.
De instapversie van de Fisker Ocean begint in Nederland bij 43.990 euro en is daarmee een fractie duurder dan de Tesla Model 3. Beide elektrische auto’s komen nog net in aanmerking komt voor een EV-subsidie van bijna 3.000 euro.
EV-subsidie leidt tot prijsverlaging Tesla Model 3
Die subsidie was voor Elon Musk reden om de Model 3 in januari met zo’n 7.000 euro te verlagen, waarmee hij toen net onder de subsidiegrens van 45.000 euro zou vallen. Mede daardoor raakte Tesla verzeild raakte in een ware prijzenoorlog.
Prijzen van de duurdere Model S en Model X gingen in nog grotere stappen omlaag. Leuk voor degenen die op het punt stonden een EV te kopen, maar enorm rot voor degenen die dat juist net hadden gedaan. Je kunt je voorstellen dat als je op maandag een Tesla van meer dan een halve ton in ontvangst neemt, je niet vrolijk wordt als op diezelfde auto een dag later duizenden euro’s korting wordt gegeven.
Tesla-fan: ‘Ik baal als een stekker’
Door zo’n prijsverlaging kampen de onfortuinlijke kopers namelijk voor een enorme afschrijving. Als je de auto zou willen verkopen, moet je namelijk verder zakken in prijs om de auto aantrekkelijk te doen ogen ten opzichte van een nieuw exemplaar. Met name leasemaatschappijen zullen het Elon Musk niet in dank afnemen. Zij schaffen honderden auto’s tegelijk aan en hierdoor kampen de leasebedrijven met flinke verliezen wanneer ze de EV’s na een bepaalde periode willen doorverkopen.
Maar ook Tesla-fans van het eerste uur waren niet blij met de prijsverlaging. “Pff, dit is wel balen”, schrijft iemand op een Nederlands Tesla-forum. “Ik heb mijn auto al betaald en ga hem vanmiddag ophalen. Ik kan hem niet weigeren en opnieuw bestellen zeker?” Een ander grapt: “Ik baal als een stekker. Mijn Model Y met 9.000 kilometer op de teller is in één klap bijna 12.000 euro minder waard geworden.”
Geld teruggeven geen optie voor Elon Musk
Fisker verlaagt nu de prijs van zijn Ocean met het duurste uitrustingsniveau. Deze bestel je niet langer vanaf 71.058 euro, maar al vanaf 63.590 euro. Het merk heeft alleen geen zin in boze klanten. Iedereen die deze auto al besteld heeft, krijgt dus 7.468 euro terug ter compensatie. Voor Elon Musk was dit echter geen optie, aangezien er voor de prijsverlagingen al zoveel Tesla-modellen verkocht waren, dat het teruggeven van geld niet in goede aarde zou vallen bij de nu al ontevreden aandeelhouders.