Hoe Tesla de chocolate chip 80 jaar na uitvinding perfectioneerde
Tesla-ingenieur Remy Labesque heeft voor een kleine revolutie gezorgd binnen de wereld van de chocolade. Hij heeft de chocolate chip, 80 jaar na de uitvinding, weten te perfectioneren. Vorig jaar begon het ontwerpproces, nu is de chocoladedrup 2.0 te koop.
Je kunt geen dag meer beleven zonder de invloed van Elon Musk. In de ruimte vliegen zijn raketten, op de weg zorgen zijn auto’s voor gevaar, in de aarde worden zijn tunnels gegraven, crypto-koersen laat hij schommelen en zijn robotos komen eraan. Nu bemoeit zijn bedrijf Tesla zich ook nog eens met chocolade. Maar eerlijk is eerlijk: dat is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers.
De Toll House-koekje van Ruth Graves Wakefield
Het eerste chocolate chip cookie werd gemaakt door Ruth Graves Wakefield, een Amerikaanse chef-kok van de herberg Toll House, waar haar baksel naar vernoemd werd. Wakefields koekjes, gevuld met gehakte stukjes van een chocoladereep, waren zo fenomenaal dat ze de aandacht trokken van Nestlé, dat haar recept in 1939 kocht.
Om de productie van het koekje schaalbaar te maken, kwam Nestlé in 1941 met een ontwerp voor koekvriendelijke chocolade. Dit was een drup van gestolde gesmolten chocolade, klein genoeg om gemakkelijk in beslag te worden gemengd. En dankzij de dichtheid werd de vorm behouden bij hoge temperaturen in de oven. De legendarische ‘chocolate chip’ was geboren.
Tesla-ingenieur herontwerpt chocolate chip
Sindsdien is het product niet meer veranderd, maar chocoladeconnaisseurs halen hun neus op voor deze kleine druppen chocolade. Chocolate chips mogen dan succesvol zijn in de bakwereld en culinaire wereld, ze missen een belangrijk aspect tijdens het eten van chocolade: mondgevoel.
“De chocolate chip heeft geen vastgestelde ontworpen vorm”, zegt Tesla-ingenieur Remy Labesque. “Het is een product van een industrieel productieproces.” Koekjefabrikant Dandelion Chocolate benaderde de industrieel ontwerper om het kleine stukje chocolade opnieuw uit te vinden. Talloze schetsen, computertekeningen en 3D-geprinte mallen later kwam Labesque met deze combinatie van een piramidevorm en diamantvorm, met schuin aflopende zijkanten.
“De traditionele vorm heeft wel de efficiënte, maar niet de effectiviteit”, zegt de Tesla-ingenieur tegen Bloomberg. Daarmee doelt hij op de makkelijke toepasbaarheid tijdens de productie, maar de slechte toepasbaarheid in de mond. Dankzij de dunne kant van de schuin aflopende randen smelt de chocolate chip 2.0 direct in je mond, terwijl de dikke uiteinden ervoor zorgen dat de structuur behouden wordt.
Doordat er veel handwerk bij kwam kijken, is de nieuwe chocolate chip niet goedkoop. Bovendien is deze eerste versie gemaakt van topkwaliteit chocolade. Voor een zak van 500 gram, verkrijgbaar in verschillende soorten chocolade, betaal je 30 dollar.