Tesla valt keihard door de mand bij toonaangevende kwaliteitstest
Ondanks dat er steeds meer concurrentie bijkomt, zit Tesla nog steeds stevig op de troon. Dankzij pionier Elon Musk waren ze de eerste en hebben ze een flinke voorsprong op kunnen bouwen. Althans, als het om de aandrijflijn gaat. Op de elektrotechniek valt namelijk weinig aan te merken, maar dat geldt helaas niet voor de rest van de auto.
In Amerika zijn er verschillende bedrijven die onderzoek doen naar de kwaliteit van auto’s. Eén van de bekendste, grootste en hoogst aangeschreven is J.D. Power. Zij zijn een autoriteit op het gebied van data en analyses. Onlangs verscheen hun jaarlijkse studie naar de kwaliteit van auto’s, en Tesla kwam niet bepaald lekker voor de dag.
Tesla komt niet best uit onderzoek
J.D. Power doet onderzoek naar het aantal gemelde problemen per honderd voertuigen van een fabrikant. Dit kunnen verschillende problemen zijn. Van piepende deuren tot vastlopers in het infotainmentsysteem en van lak die loslaat tot ratelende wielen. Als er iets niet klopt, dan wordt er melding van gemaakt in dit onderzoek.
In totaal werden 31 fabrikanten meegenomen in het onderzoek en Tesla kwam het slechtste uit de bus. Bij 100 auto werden in de eerste 90 dagen 250 problemen gevonden. Ter vergelijking: het gemiddelde aantal problemen per 100 voertuigen is 166. Kia en Dodge noteerden de minste problemen (beiden 136 per 100 auto’s). Tesla zit daar dus ver boven.
Ook Audi, Volvo en Mercedes scoren niet best
Een slechte start, want dit is de eerste keer dat de elektrische auto’s van Tesla zijn meegenomen in de test. Toch is Tesla niet het enige premiummerk dat laag op de lijst staat. Land Rover, Audi, Volvo en Mercedes-Benz vormen met respectievelijk 228, 225, 210 en 202 problemen per 100 auto’s samen met Tesla de flop 5. De gehele lijst met alle merken vind je hier.
De problemen die bij Tesla het vaakste opdoken, hebben vooral te maken met productiefouten en imperfecties in de lak. Ook sluiten carrosseriepanelen niet altijd goed aan, is er veel windgeruis en is de kofferbak soms moeilijk te openen. Daarnaast zijn er ook de nodige meldingen van gepiep en gerammel. Volgens J.D. Power zijn dit voornamelijk de resultaten van de kwaliteit van de fabriek. Deze is blijkbaar niet bijzonder hoog.
Tesla werkt aan verbetering
Dit nieuws komt niet helemaal als een verrassing. Tesla komt wel vaker in het nieuws vanwege de mindere bouwkwaliteit. Met de Model 3 leek Tesla een stap in de goede richting te zetten. Veel bekende problemen van de Model S zijn namelijk niet terug te vinden in het kleinere broertje. Helaas kamp de recent geïntroduceerde Model Y wel weer met ‘oude’ problemen. Een Tesla is dus zeker niet perfect, maar er zijn alsnog genoeg redenen om over te stappen op de elektrische auto van Elon Musk.