Gevaarlijkste gewoonte achter stuur nu gelijk aan alcohol en drugs
Appende mensen in het openbaar vormen sowieso al een betreurenswaardig schouwspel. Maar met je telefoon spelen achter het stuur is simpelweg levensgevaarlijk. Verzekeraars gaan het gelijkstellen aan rijden onder alcohol of drugs, maar dringt het daarmee ook echt door tot smartphone-verslaafde autorijders?
We laten het woord hierover aan Rembrandt Groenewegen, jurist Verkeer & Letsel bij DAS. “Wat niemand beseft, is dat de te betalen schade extreem in de papieren kan lopen.”
Appen achter het stuur gelijk aan rijden met alcohol of drugs op
“Vier verzekeraars gaan niet-handsfree telefoongebruik achter het stuur gelijkstellen aan rijden onder invloed van alcohol en drugs. Dit betekent dat een bestuurder zelf de schade moet vergoeden als er een ongeluk plaatsvindt. En dat kan in de papieren lopen, zeker als er letselschade ontstaat.
Wat de meeste bestuurders niet beseffen, is dat gevaarlijk of riskant rijgedrag gevolgen kan hebben voor het aandeel eigen schuld en aansprakelijkheid als je betrokken raakt bij een verkeersongeval.”
‘Rechters wegen gevaarlijk rijgedrag steeds vaker mee’
“Overigens zie je dat rechters hier ook steeds meer rekening mee houden. Als dit gevaarlijke rijgedrag met overtuigend bewijsmateriaal is aangetoond. Rechters zijn steeds vaker geneigd de bewijslast om te draaien.
Verleent een bestuurder bijvoorbeeld geen voorrang, maar keek de partij die voorrang had, voorafgaand aan het ongeval op zijn telefoon, dan moet laatstgenoemde partij bewijzen dat het ongeval ook was gebeurd als hij niet op zijn smartphone keek.”
‘Afleidend, risicovol en gevaarlijk’
“Appen, niet handsfree bellen, navigeren met je telefoon en vergaderen tijdens het autorijden. Het speelt steeds vaker een rol in het verkeer. Het is afleidend, risicovol en gevaarlijk. En dat betekent dat onoplettendheid ook gevolgen kan hebben als je betrokken raakt bij een ongeval. Bestuurders moeten zich daar echt bewust van zijn.”
Rembrandt Groenewegen is jurist Verkeer & Letsel bij DAS en deelnemer van de dienst ANP Expert Support.