Te veel toeslagen in 2024: zo voorkom je 1.476 euro ‘boete’
Een toeslag kan de financiële last flink verlichten, maar een verkeerde inschatting van je toetsingsinkomen kan leiden tot onverwachte terugbetalingen. Zo voorkom je een ‘boete’ dan wel terugvordering vanwege te veel toeslagen.
Benieuwd met welk salaris je dit jaar in aanmerking komt voor een bedrag van 4.284 euro aan toeslagen? Dat zochten we voor je uit in een eerder verschenen artikel.
Toeslagen op basis van toetsingsinkomen
De Belastingdienst weet veel van ons, maar niet alles. Zo is het bij hen (nog) niet bekend wat jij in 2024 gaat verdienen, terwijl het netto salaris stijgt in Nederland. Staat er dit jaar voor jou het één en ander te gebeuren? Dan heeft dat waarschijnlijk invloed op je toetsingsinkomen en eventuele toeslagen.
Het toetsingsinkomen is namelijk leidend voor De Belastingdienst om te bepalen of je in aanmerking komt voor toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. De toeslagen zijn inkomensafhankelijk. Hoe lager het inkomen, des te hoger de eventuele toeslagen. Mits je voldoet aan de bijbehorende voorwaarden, natuurlijk.
Bepaal je toetsingsinkomen
Als je inkomen van 2023 bekend is bij De Belastingdienst, dan wordt dat bedrag gebruikt om een schatting te maken van je inkomen van 2024. In de praktijk kan het echter flink anders uitvallen, met een boete als gevolg. Wissel je bijvoorbeeld van baan? Ga je minder of meer werken? Krijg je een kind of ben je net getrouwd?
Al deze factoren hebben invloed op je toetsingsinkomen en de eventuele toeslagen die je ontvangt. Daarom is het belangrijk om met deze veranderingen in het achterhoofd zelf een schatting te maken van je inkomen voor 2024. Dan kan de Belastingdienst op basis van de gegevens die jij zélf hebt doorgegeven opnieuw bepalen of je in aanmerking komt voor toeslagen.
Rekenvoorbeeld met te veel zorgtoeslag
Een voorbeeld: stel dat jij in 2023 nog student was en de volledige zorgtoeslag hebt ontvangen van 1.656 euro over het hele jaar. Dat kan, omdat je inkomen als student niet hoger was dan 26.500 euro op jaarbasis.
In dat geval zou het kunnen dat je dit jaar bent gestart met werken. Als je direct een modaal salaris verdient van ruim 40.000 euro, dan heb je dit jaar geen recht meer op zorgtoeslag. Heb jij de toeslag niet stopgezet en je toetsingsinkomen niet aangepast? Dan ontvang je dit jaar wellicht nog steeds 123 euro zorgtoeslag per maand, die je dan achteraf zal moeten terugbetalen. Dat is dan achteraf een soort boete van 1.476 euro.
Maak een berekening om ‘boete’ te voorkomen
De belangrijkste tip – die ook door Rijksoverheid zelf wordt gedeeld – is om je toetsingsinkomen hoger in te schatten. Krijg je namelijk te weinig toeslagen? Dan ontvang je deze in veel gevallen op een later moment alsnog met terugwerkende kracht. Ontvang je te veel toeslagen? Dan zal je deze achteraf moeten terugbetalen.
Om het net even wat makkelijker te maken heeft De Belastingdienst een tool ontwikkeld waarmee jij je toetsingsinkomen gemakkelijk kunt berekenen. Vergeet niet de gegevens van je fiscaal partner ook te verzamelen. Twijfel je of je een fiscaal partner hebt? Dankzij deze vragenlijst weet je het binnen een paar minuten wel.
Kortom: zijn er dingen veranderd in jouw situatie? Geef dat dan door aan de Belastingdienst. Wie weet levert het geld op. Het scheelt je in ieder geval financiële ‘boete’ na afloop. Andere toeslagen om rekening mee te houden zijn kindgebonden budget, kinderopvang toeslag en huurtoeslag
Zoveel belasting over vermogen betaal je in 2024 per spaartegoed