Samuel L. Jackson maakt gehakt van Tarantino’s kritiek op Marvel
Na Simu Liu heeft nog een Marvel-ster gereageerd op Quentin Tarantino’s controversiĂ«le opmerkingen over het Marvel Cinematic Universe: niemand minder dan Samuel L. Jackson, Nick Fury himself.Â
Quentin Tarantino heeft een boek uitgebracht over zijn favoriete films, hoofdzakelijk uit de jaren zeventig. Ter promotie van de bestseller is de 59-jarige filmmaker bezig met een promotieronde waar je U tegen zegt. Van het talkshowcircuit tot podcasts: de beste man is overal.
Quentin Tarantino gaat los
Alhoewel zijn nieuwe boek de actuele aanleiding is tot de interviews, wordt Taratino natuurlijk vooral naar zijn films gevraagd. Handige interviewers zijn vooral aan het vissen naar quotes, naar headlines. Zo onthulde de Pulp Fiction-regisseur onder andere dat hij nog niet begonnen is aan zijn laatste film, en dat hij een televisieserie heeft geschreven.
Zijn meest controversiële opmerkingen kwamen echter tot stand in de podcast 2 Bears, 1 Cave. Komiek Tom Segura vroeg Quentin Tarantino wat hij van de Marvel-films vindt. Tarantino’s antwoord was verrassend: hij was een fervent verzamelaar van Marvel-comics als kind, maar heeft eigenlijk niks met de films.
Daar bleef het echter niet bij. Wat een korte opmerking was tijdens een lang interview, werd eruit gevist en ging afgelopen week alle sociale media over. Dan hebben we het over de opmerking van Tarantino dat “de acteurs die beroemd zijn geworden door die personages te spelen, geen filmsterren zijn.”
Zijn Marvel-acteurs filmsterren?
Zijn punt was dat de superhelden de sterren zijn, niet de acteurs die ze spelen. “Captain America is de ster. Of Thor is de ster’, aldus de filmmaker. “Ik bedoel, ik ben niet de eerste die dat zegt. Ik denk dat dat al ontelbare keren is gezegd … maar het is alsof, weet je, het zijn de personages uit de franchise die een ster worden.”
Tarantino heeft echter niks tegen Marvel-films, maar wel het effect op de rest van de industrie. Hij voegde eraan toe: “Ik bedoel dat niet eens negatief, om je de waarheid te vertellen. Maar dat is de erfenis van de Marvel-isering van Hollywood-films. Er is niet echt ruimte voor iets anders. Dat is vooral mijn probleem.”
Daarmee legt de 59-jarige regisseur de vinger op de zere plek. Studio’s kiezen steeds vaker voor langlopende franchises met superhelden, in plaats van risico’s te nemen met een compleet originele film. De Django Unchained-regisseur merkte zelfs op dat hij niet zeker weet of het type films dat hij maakt anno nu nog wel bestaan.
Simu Liu
Een tikkeltje dramatisch wellicht, maar dergelijke opmerkingen haalden sociale media niet echt. De ophef die direct ontstond was vooral vanwege Tarantino’s commentaar op Marvel-films. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings-ster Simu Liu maakte direct korte metten met de kritiek op Twitter.
Hij vergeleek de opmerkingen van Tarantino met Martin Scorcese’s aanhoudende kritiek op het superheldenfilmgenre. “Als Tarantino en Scorsese de enige poortwachters naar het filmsterrendom waren geweest, had ik nooit de kans gehad om een film van meer dan 400 miljoen dollar te leiden”, twitterde Liu. “Ik sta versteld van hun genialiteit op het gebied van filmmaken. Het zijn transcendente auteurs. Maar ze hebben niet het recht om deze kritiek richting mij of wie dan ook te uiten.”
Samuel L. Jackson maakt gehak van kritiek
Nu heeft ook Samuel L. Jackson zijn duit in het zakje gedaan. Tegenover Entertainment Weekly maakte de 73-jarige acteur deze week gehakt van de analyse van Tarantino: “Er is een acteur voor nodig om die specifieke personages te spelen, en het teken van filmsterrendom is altijd geweest, wat, asses op bioscoopstoelen? Waar hebben we het over?”
De Pulp Fiction-ster vervolgde: “Het is geen grote controverse voor mij om te concluderen dat die acteurs filmsterren zijn. Chadwick Boseman is Black Panther. Daar kun je niks tegenin brengen, hij is een filmster.” Ook is een eerdere opmerking van Jackson hier opnieuw relevant: “Ik ben liever Nick Fury dan dat ik statue-chasing films doe” in de hoop op een Oscar.
Oftewel: Quentin Tarantino en Martin Scorsese, doe niet zo uit de hoogte. Fair enough, maar het is zonde dat de focus nu zo op het filmster-aspect van Tarantino’s verhaal ligt. Want zijn bredere, daadwerkelijke punt, is terecht en vooral zorgwekkend: de filmindustrie wordt gedomineerd door grote franchises.