Swingers, wat doen ze nou precies? De voor- en nadelen
Swingen, het is een begrip waar veel mensen een bepaald beeld bij hebben. En dan hebben we het natuurlijk niet over het dansen. Swingers zijn in de ogen van veel mensen rare types die deelnemen aan gekke orgies en hun vrouw ruilen met hun buurman. Maar hoe zit het nou precies, en waarom zou iemand de swinger levensstijl willen oppakken. Wij zochten het voor je uit en zetten de misverstanden, feiten en voor- en nadelen op een rij.
Wat is een swinger?
Swingen is een vorm van intimiteit tussen twee of meerdere koppels die elkaar ontmoeten voor bijvoorbeeld seks. In dat geval is er vaak sprake van partnerruil, ook wel wife swapping genoemd. Dit geldt echter niet voor alle swingers. Veel stellen beperken zich tot seks hebben in dezelfde ruimte zonder iets te doen met iemand anders dan hun partner. Ook zijn er stelletjes die helemaal geen seksuele handelingen verichten met andere stellen. Deze mensen beperken zich tot flirten en elkaar spannend uitdagen om de fantasie te prikkelen. De keuze voor deze levensstijl komt vaak voort uit het verlangen om de relatie spannend te houden. Andere redenen zijn het behouden van de seksuele vrijheid ten opzichte van monogamie, het verbreden van het seksleven of het verlangen naar seks met anderen bevredigen zonder echt vreemd te gaan.
Waar komt het vandaan?
Het begrip komt, niet verrassend, uit Amerika. Het swingen zou zijn ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin soldaten en piloten, door de hoge kans op een vroege dood in de oorlog, hun partner de toestemming gaven om niet monogaam te zijn. Of het swingen ook daadwerkelijk uit Amerika komt of al veel ouder is, weten we niet zeker. Het fenomeen zou al eeuwen kunnen bestaan zonder een herkenbare naam. Dat mensen van nature een selectie willen maken uit de best mogelijke partners en dus instinctief niet monogaam zijn, kan betekenen dat we van binnen allemaal een beetje swingers zijn.
Wat zijn de risico’s?
De swinger levensstijl klinkt voor veel mensen misschien heel erg aantrekkelijk. Mocht je het willen proberen, let dan wel op de vele risico’s die er aan verbonden zijn. De voordelen zijn natuurlijk makkelijk te bedenken, het levert seksuele vrijheid en avontuur op. Iets dat voor veel mensen een belangrijks aspect is. Ook over de nadelen hoef je niet heel lang na te denken. Als jullie er niet allebei voor open staan kan het snel leiden tot jaloezie. Ook de kans op seksueel overdraagbare ziektes is groter en als de grens van wat acceptabel is te ver weg komt te liggen kan vervreemding van de partner het gevolg zijn. Denk hier dus goed over na voordat je besluit om het eens te proberen. Lezen over echte swingers die vertellen wat hun ervaringen en obstakels zijn, kan hier.
Misverstanden over swingers
Als je zelf geen swinger bent, is de kans groot dat je met bepaalde vooroordelen en misschien zelfs afkeer naar swingers kijkt. Het is echter niet de bedoeling om deze mensen meteen keihard te veroordelen en zo te beperken in hun idee van seksuele vrijheid. Het idee dat swingers nooit vreemd kunnen gaan en daarom iedereen kunnen doen die ze willen, is een van de misvattingen over deze levensstijl. Swingers hebben afspraken en overleg voordat ze seks hebben met een ander. Als je puur de handeling van seks met een ander ziet als vreemdgaan, dan is het voor swingers inderdaad niet mogelijk om te swingen zonder vreemd te gaan. Zie je het pas als vreemdgaan wanneer er gelogen wordt en het achter de rug van de partner om gebeurt? Dan geef je swingers al meer ruimte.
Soft en Full Swap
Ook het feit dat swingers de raarste seksuele opvattingen hebben en vaak deelnemen aan orgies en andere extreme seksuele activiteiten, is een groot misverstand. In deze opvatting worden alle swingers over een kam geschoren, terwijl veel mensen veel gematigder zijn. Genoeg swingers doen enkel aan de mildere vorm van partnerruil, waarbij er niet eens penetratie plaatsvindt. Er zijn namelijk twee vormen van partnerruil: de zogenaamde ‘Soft Swap’ waarbij twee koppels plezier hebben in dezelfde ruimte. Hierbij vindt geen penetratie plaats, enkel zoenen, strelen en orale seks. In sommige gevallen kijken de koppels alleen naar elkaar terwijl ze met hun eigen partner bezig zijn. De andere vorm is de ‘Full Swap’: hierbij vindt er wel penetratie plaats tussen de koppels en worden de partners dus daadwerkelijk geruild.
Deze levensstijl heeft dus, zoals de meeste dingen in het leven, voor- en nadelen. Maar het grootste obstakel is het taboe dat er nog steeds op rust. Swingen kan heel goed zijn voor een relatie en het ontplooien van de seksualiteit en seksuele vrijheid. Zorg echter dat je alles goed bespreekt met je partner en duidelijke afspraken hebt voordat je eraan begint. Zorg ook dat het iets is wat jullie allebei willen, zodat er geen jaloezie ontstaat. Is partnerruil een stapje te ver voor je? Wil je wel eens experimenteren met meerdere mensen? Leer dan hier van twee ervaringsdeskundigen hoe je een trio kunt regelen.