Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 26 feb 2025
Leestijd: 2 minuten

Meest geslikt supplement heeft totaal geen nut, aldus expert

Samen met vitamine C en D is magnesium het meest geslikte supplement in Nederland. Het effect? Nul komma nul. Dit zegt magnesium-expert Jeroen de Baaij in het NPO-programma Gezond of Gelul.

Hoe verkoop je voor 670 miljoen euro pillen die geen nut hebben? Nou, door een leger aan influencers en BN’ers te betalen om te zeggen dat ze wĂ©l werken. En als iemand vraagt waarop ze dat baseren, dan zeggen ze dat ze geen verstand hebben van wetenschap maar dat ze zich er zelf beter van voelen. Herhaal deze boodschap vaak genoeg en veel mensen denken vanzelf: misschien toch maar eens proberen. Goed dat de NPO nu een programma heeft waarin dit wordt tegengesproken door mensen die er wĂ©l verstand van hebben.

Magnesium: nuttig als mineraal, nutteloos als supplement

In de vierde aflevering van het NPO-programma Gezond of Gelul richt men de pijlen op magnesium. Dit mineraal draagt bij aan het goed functioneren van botten, hersens en spieren. Je vindt het in tal van producten zoals bananen, melk, kip, brood, pasta, spinazie en noten. De maximale aanbevolen is 350 milligram voor mannen en 300 milligram voor vrouwen.

Volgens influencers als Geraldine Kemper, Arie Boomsma, Gwen van Poorten en Olcay Gulsen heeft het bijslikken van magnesium een heleboel formidabele gezondheidseffecten. Je zou er beter van slapen, meer van ontspannen en een gezonder hart van krijgen.

Magnesium-expert Jeroen de Baaij: ‘geen enkel bewijs’

In de vierde aflevering van NPO-programma Gezond of Gelul veegt magnesium-expert Jeroen de Baaij de vloer aan met deze pseudo-wetenschappers: “Magnesium-supplementen zijn de afgelopen jaren populair geworden, omdat de bedrijven die dit produceren veel geld uitgeven aan marketing. Ik vind het gevaarlijk dat mensen gezondheidsclaims doen over onderwerpen waar ze zelf geen studies naar hebben gedaan”.

Jeroen de Baaij heeft wel onderzoek gedaan naar magnesium. De waarheid is dat het bij slikken van magnesium alleen zin heeft als er een tekort is aangetoond in het bloed. Als je denkt dat dit zo is, dan kan de huisarts dit checken door bloed te prikken. Een magnesiumtekort komt echter zeer zelden voor, en dan vooral bij mensen die zware medicijnen slikken. Het overgrote deel van de bevolking (98 procent volgens De Baaij) krijgt genoeg magnesium binnen door voeding. In dat geval heeft het slikken ervan geen nut. Je plast het weer uit zonder dat het iets doet voor je spieren, hart of brein.

EĂ©n wetenschapper vs duizend influencers

De trieste werkelijkheid is dat de stem van Ă©Ă©n wetenschapper met verstand van zaken nauwelijks gehoord wordt tegenover een leger aan onzin-blatende influencers. Manners hoopt bij dezen de stem van Jeroen de Baaij iets luider te hebben doen klinken. Spaar jezelf 20 euro uit (zo duur is een potje magnesium) en koop er een tros bananen van.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.