Sunshower als oplossing om toch warm te blijven deze winter?
Dankzij de energiecrisis zullen veel Nederlanders deze winter het kouder dan gemiddeld hebben in huis. Manners testte de Sunshower en onderzocht daarnaast of het infrarood en UV-licht dat hieruit komt ons kan helpen het warmer te krijgen.
Wij wonen in een oud huis, dat slecht is geïsoleerd. Ver boven de 1200 kuub die het kabinet sponsort als prijsplafond. Dat betekent dat het een dure winter wordt. We zullen dus de CV zoveel mogelijk laag of uit moeten laten. Maar om te voorkomen dat we zitten te rillen, zijn we in de zoektocht naar alternatieven uitgekomen bij onze Sunshower. We kochten die in de lente en lieten hem in de zomer installeren. Pas nu het kouder wordt, hebben we hem in gebruik genomen en het viel meteen op: wat is ie lekker warm.
Aangezien de Sunshower via elektriciteit wordt gevoed, heeft het gebruik hiervan geen impact op de gasmeter. Een interessante hack? Tijd om er even wat dieper in te duiken: wat is een Sunshower eigenlijk? Wat doet het voor je gezondheid (en wat niet)? En kan hij je helpen gas te besparen?
Wat is een Sunshower?
Een Sunshower is een soort licht-douche die je kunt monteren in je doucheruimte. Tijdens het douchen (of in deze tijd wellicht zonder te douchen, anders heb je alsnog hoge gaskosten) zet je het licht aan en geef je je lichaam weldadig infrarood of UV-licht. Hiermee ontstaan allerlei gezondheidsvoordelen, die ik hieronder voor je op een rijtje heb gezet. Hierbij heb ik me gebaseerd op Sunshower zelf als bron. Vervolgens ben ik zelf aan de slag gegaan met een Sunshower, mijn bevindingen vind je verderop in dit artikel.
‘Verwarmend infrarood’
“Infrarood biedt veel voordelen voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt en verbetert je bloedsomloop waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Zo zorgt het ervoor dat zowel spierspanning als gewrichtspijn afneemt.”
‘Laag gedoseerd UV-licht’
“Een sessie staat gelijk aan 10 minuten Nederlandse zomerzon. 30 minuten per week verdubbelt het vitamine D-niveau in de wintermaanden. Normaliter, in de natuur, kost dat véél meer tijd. Het UV-licht van Sunshower bestaat uit twee golflengtes, namelijk UVA en UVB. Sunshower straalt 80% UVB-licht en 20% UVA-licht uit. UVB-licht speelt een grote rol bij de aanmaak van vitamine D in de huid. UVA-licht dringt dieper door in de huid en zet het aanwezige pigment om in een gezonde, zomerse teint.”
‘Lage dosis’
“Bij Sunshower staat veiligheid voorop. Daarom werken we nauw samen met medisch specialisten en doen we sinds 2007 onderzoek naar de effecten van UV-licht. Sunshower levert altijd een slimme, veilige dosis UV-licht tijdens jouw dagelijkse doucheritueel.”
“Sunshower is een Nederlandse uitvinding, die ontwikkeld is in nauwe samenwerking met gezondheids- en medische specialisten van LUMC en VUMC en wetenschappelijke experts van de TU Delft.”
Mijn ervaringen
Nu de zomer erop zit en we de eerste herfststorm achter de rug hebben, heb ik al gretig gebruik gemaakt van de Sunshower. In de zomer keek ik er niet naar om, wilde ik juist alleen maar afkoelen, maar nu merk ik dat mijn lichaam behoefte heeft aan warmte en licht. Niet zo gek, want in de zomer genoot ik ervan om lekker in het zonnetje te zijn. Als de zon dan steeds verder weg komt te staan en zich bovendien minder vaak laat zien, doet het gemis zich voelen.
Als ik opsta, is het nu nog donker. Het is dan heel prettig om een verwarmende UV-lichtsessie van de Sunshower te pakken, bovendien om even stil te staan en niets te doen; heel mindful. Ook ’s avonds, voordat ik naar bed ga, pak ik geregeld een infrarood-lichtsessie zodat ik aangenaam verwarmd en ontspannen mijn bed in kruip.
Op dit onderdeel maakt Sunshower haar beloftes volledig waar, maar dat had ik ook wel te verwachten. Anders had ik het product nooit gekocht. Dan, een stapje verder. Hoe zit het met de gezondheidsclaims?
Ontspanning
Doordat ik vaker ontspanningsmomenten inbouw in mijn dag, lukt het me beter te ontspannen. Dit heeft tal van voordelen voor mijn gezondheid. Maar goed, dat had ik ook op een andere manier kunnen bereiken (al moet het gezegd, die momenten pak je eerder als je even gedwongen wordt niets te doen). In combinatie met de weldadige warmte- en lichttherapie die de Sunshower me geeft, voel ik me echt aanmerkelijk opknappen tijdens een sessie.
Ik ontspan, rust wat uit, maar laad ook echt weer op. Ik voel bewust dat ik mezelf een boost geef. Dat werkt natuurlijk ook deels door het placebo-effect: als ik mezelf inprent dat ik even op de oplader ga en dat dat ook goed helpt, helpt het als vanzelf al beter dan wanneer ik er geen fiducie in zou hebben.
Hiermee wil ik zeker niet zeggen dat Sunshowers alleen werken als je erin gelooft. Zoals met veel wetenschappelijk bewezen medische behandelingen, is het resultaat nóg beter dankzij het placebo-effect. Maar juist het feit dat wetenschappelijk bewezen is dat er gezondheidsvoordelen zijn, maakt dat het werkt. Als ik tien minuten voor een willekeurige lamp in mijn woonkamer zou gaan staan, zou het helemaal niets opleveren. Geloof me, ik heb het geprobeerd.
Energieker en uitgeruster
Aangezien we 80% van onze vitamine D binnenkrijgen via UVB-licht, en maar 20% via voeding, is het inderdaad noodzakelijk in de winter een alternatieve lichtbron voor UVB-licht te vinden. De gezondheidsvoordelen van de vitamine D die je binnenkrijgt uit UVB-licht zijn ook bewezen en getest, dus dit geloof ik zeker, alleen kan ik het moeilijk zelf testen.
Wel merk ik dat ik me energieker voel en ook sneller bijkom als ik moe ben. Ook helpt het me om op donkere ochtenden toch met de zon wakker te kunnen worden, hetgeen mijn natuurlijke dag- en nachtritme merkbaar goed doet. Nu ik geregeld een infrarood-sessie doe, heb ik ook minder last van pijnlijke spieren en gewrichten als gevolg van sporten, inspanning en verkeerde bewegingen of houdingen.
Ook op deze punten maakt Sunshower naar mijn mening geen irreële of overdreven claims. Wat er binnenin mijn lichaam gebeurt, kan ik niet bewijzen, maar wat ik zelf voel en merk, bevalt me zeker.
Sunshower als alternatief voor cv?
Dan, zoals beloofd, nog de Sunshower als mogelijke hack om energie te besparen en warm te blijven tijdens de komende crisiswinter. De vraag is niet óf de Sunshower je warm kan houden maar eerder hoe lang. Het antwoord zal per persoon verschillen, maar ik had stukken minder behoefte aan cv-warmte en persoonlijk vind ik infrarood-warmte ook prettiger. En omdat je bloedsomloop gestimuleerd is, zul je gedurende de dag ook beter in staat zijn jezelf warm te blijven houden.
Dan rest de vraag nog: wat kost dat? Volgens de website van Sunshower kost het aan energie slechts 12 euro per jaar, dat is ongeveer hetzelfde als het jaarlijkse verbruik van een waterkoker.
“Ervan uitgaande dat één persoon drie keer per week 7 minuten per keer ‘Sunshowert’ gedurende 40 weken (zomers is het vaak te warm voor Infrarood en is extra vitamine D overbodig) dan komen we tot de volgende rekensom.
Dit bedrag kan nog oplopen naarmate er meer huisgenoten zijn die gebruik van maken, maar aangezien gas zo langzamerhand onbetaalbaar is geworden, is elk alternatief meegenomen.
Conclusie
De Sunshower draagt bij aan een gevoel van wellness, gezondheid en een goed humeur. Voor veel mensen kan de licht-douche gezondheidsvoordelen hebben. Daarnaast is het in deze tijden van energieschaarste een mooie manier om warm te blijven als de verwarming omlaag moet om te besparen.