Street-artist Judith de Leeuw doet écht iets nuttigs crypto
Street-artist Judith de Leeuw heeft vier van haar werken aan Idoneus, een Zwitserse online marktplaats voor luxegoederen, verkocht. De 26-jarige Amsterdammer is hierdoor in één klap crypto-miljonair. Idoneus betaalde haar hier 3 miljoen ‘Idon tokens’ voor omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro.
“Dat is vreemd”, vertelt ze aan Het Parool. De street-artist, die kunst maakt met een sociaal-maatschappelijke en kritische boodschap, groeide niet op met veel geld en deed eerder zelfs haar best om arm te blijven.
Van street-artist tot crypto-miljonair
Geld dat De Leeuw eerder verdiende met haar kunst, gaf ze meteen uit aan non-profit projecten. Ook nu is ze van plan 1 miljoen te doneren aan een Italiaanse organisatie die kinderen in moeilijke situaties helpt. “Het is heel breed. Van ernstig zieke kinderen tot kinderen die, net als ik vroeger, thuis problemen hebben en in jeugdinstellingen verblijven.”
De Leeuw heeft geen makkelijke jeugd gehad en was zelfs perioden dakloos. “Ik ben altijd arm geweest en dat was ook mijn vooruitzicht toen ik kunstenaar werd”, zegt ze. “Ik wilde nooit grof geld verdienen.” Met de vier verkochte werken van Idoneus verdiende De Leeuw een recordbedrag.
Ze werd hiervoor niet in euro’s of dollars uitbetaald, maar kreeg drie miljoen ‘Idon tokens’. Dit is het betaalmiddel op de blockchain van Idoneus en was op dat moment 2,5 miljoen euro waard. Om de crypto-munten om te zetten in daadwerkelijk geld, is ze van plan een groot huis en een yacht te kopen op de Zwitserse marktplaats en deze vervolgens te verkopen.
Op Emerce is te lezen dat dit de eerste aankoop is van een street-artist voor Idoneus. Op de online marktplaats kun je luxegoederen kopen, van privé-eilanden tot villa’s. Ook kun je er dus terecht voor kunst.
Maatschappelijk betrokken
In 2020 kocht Idoneus een originele erts van Picasso met ‘Idon tokens’. Ze hebben nu het werk van Judith de Leeuw gekocht, omdat haar kunst belangrijke maatschappelijke boodschappen vertelt. In de werken die het Zwitserse bedrijf kocht, staan kinderhandel, diversiteit en kapitalisme centraal.
De rest van het geld wil de Amsterdamse street-artist en nieuwbakken crypto-miljonair gebruiken om nieuw werk te maken. Normaal gesproken zou er geen budget zijn om een project op de Noordpool te doen om aandacht te vragen voor de milieucrisis, maar nu kan ze dit soort werken zelf financieren. “Ik kon ook een villa kopen op een tropisch eiland met 1.000 hectare grond, maar daar word ik niet gelukkig van.”
Benieuwd geworden naar het werk van De Leeuw? Bekijk het op haar website.