Het verrassende salaris als stratenmaker, zelfs zonder diploma
Door hun loodzware baan als stratenmaker zijn hun lichamen vroeg opgerookt en door het permanente sjekkie in de mondhoek zijn hun longen, eh ja, ook vroeg opgerookt. Maar verdienen de tragische helden van Nederland in ieder geval een dankbaar salaris voor hun nobele werk? Manners ontdekt: ook zonder opleiding betaalt het goed.
Jezelf kapot werken en er amper voor betaald krijgen. Daar denken we aan als we aan de weinig geprezen helden denken die zich stratenmaker noemen. Verrassend genoeg blijkt dat reuze mee te vallen. Gearriveerde stratenmakers krijgen zelfs hetzelfde salaris als een Manners-redacteur. Qua arbeidsethos verdienen ze veel meer dan dat, zeggen we eerlijk, maar we zijn blij dat ze niet met een hongerloontje de straat (die ze nota bene zelf hebben gelegd) op worden gestuurd. Net als het even nobele ambacht als vuilnisman is het een baan zonder opleiding die steeds beter betaald wordt.
Het salaris als stratenmaker zonder opleiding
Overal in het land liggen vacatures voor stratenmakers voor het oprapen: als leerling-stratenmaker, normale stratenmaker en opperman-stratenmaker. Wie geen diploma heeft, begint zoals altijd op de laagste trede. Zelfs dan kom je er niet slecht vanaf.
Voor dit artikel komt ons een advertentie als leerling-stratenmaker in Utrecht onder ogen. Hier mag je helpen bij ingewikkeld klinkende zaken als ‘het aftrillen van zandbedden’ en ‘het stellen van kantopsluitingen’. Ook help je uiteraard bij de meest herkenbare taak van de stratenmaker: ‘het leggen van diverse bestratingsmaterialen zoals stenen, klinkers en tegels’.
In aanmerking komen voor deze baan kan zonder opleiding of diploma. Het vereist enkel enthousiasme én je moet fysiek in staat zijn om zwaar werk te verrichten. Het minimale startsalaris is 2.600 euro bruto. Flink boven het nieuwe minimumloon dus.
Steentje voor steentje naar meer salaris
Naarmate je meer ervaring op doet, stijgt je salaris al snel boven de 3.000 euro bruto. In de vacature te Utrecht die we net noemden, mag je als ervaren/all round stratenmaker rekenen op een salaris van 3.300 euro per maand. In Leusden, Maartensdijk, Leerdam, Hilversum, Huizen en Amersfoort maak je aanspraak op 3.414 euro. Houten is minder aantrekkelijk. Daar verdient een ervaren stratenmaker zonder diploma maar 2.812 euro. Alleen daar hebben ze dan weer een ‘eet-je-ziek-snackdag’, en dat klinkt eerlijk gezegd als de beste secundaire arbeidsvoorwaarde die we hebben gelezen.
Liever in een luie stoel met een joystick dan op je knieën tussen te klinkers? Check dan deze baan als kraanmachinist. Kan ook zonder opleiding!
Of kijk voor meer vacatures in de bouw op Luba.