Zo train je de sterkste spier in je lichaam en voorkom je problemen
De sterkste spier in je lichaam sla je steevast over in de sportschool. Houden zo, anders krijg je rare taferelen. Weet wel dat je de betreffende wangkauwspier (musculus masseter) kunt trainen, maar dan voor de nodige ontspanning.
Om eerst even te voelen om welke spier het gaat: hou je vingertoppen iets onder je oorlel, maak een kauwbeweging en voel hem vervolgens zijn werk doen. De mens heeft in totaal vier kauwspieren. Naast de musculus masseter zijn dat de musculus pterygoideus lateralis, musculus pterygoideus medialis en musculus temporalis. Die laatste drie zijn minder sterk.
Sterkste spier in je lichaam: wangkauwspier
De wangkauwspier is dus de sterkste spier in je lichaam. Dat houdt in dat de musculus masseter van zichzelf de sterkste spiervezels heeft en in verhouding dus de meeste kracht levert.
Bij de maximale spanning creëert de wangkauwspier tussen de bovenste en onderste voortanden een druk van 25 kilo en tussen de kiezen tot wel 90 kilo, volgens Wetenschap in Beeld.
Musculus masseter trainen ter ontspanning
Omdat je de hele dag door aan het kauwen bent, hoef je de sterkste spier in je lichaam niet te trainen op kracht. Integendeel. Je traint de wangkauwspier juist op ontspanning. De spieren mogen dan onmisbaar zijn om te kauwen, ze leveren ook wel eens problemen op. Mensen die bijvoorbeeld tandenknarsen kunnen door de enorme kracht van deze spier hun tandwortels ernstig beschadigen. Overactiviteit kan ook hoofdpijn veroorzaken. En dan kan de spier nog ongewenst groeien, wat kan leiden tot asymmetrie van je gezicht.
Een oorzaak van tandenknarsen of overactiviteit kan volgens Tirza Bottema, directeur van de Thaise massage-opleiding Thai Dee, stress zijn. Zij heeft een training ontwikkeld om de sterkste spier in je lichaam te ontspannen.
De training
Hieronder een aantal key-points uit de training dan wel massage. Check hier de volledige training, met de de nodige duiding.
- Triggerpointmassage ter ontspanning van de triggerpoints.
- Zachte, ontspannende trilbewegingen met je vingertoppen net onder de jukbeenderen ter hoogte van de nervus mandibularis.
- Massage van het voorhoofd, voor de oren, op het kaakgewricht, over de wangen, onderkaken en kin. De gebieden van de ‘gereflecteerde pijn’.
- Strijkende bewegingen met je duimen dwars op de vezelrichting van de wangkauwspier.
- Ontvanger van een massage uitnodigen de adem in de buik te verdiepen, de kaken te ontspannen en het hoofd los te laten terwijl je dit met een doek wiegend tot ontspanning brengt.
- Bewust de kaak los laten hangen en de buikademhaling tegelijkertijd verdiepen. Deze oefening kan de hele dag herhaald worden en geeft vaak veel bewustwording.
- Gapen, lachen en zingen! Gapen, lachen en zingen zijn een perfecte ontspanningsoefeningen voor je kaken. Hierdoor laat als vanzelf vastgehouden spanning los.