Deze steden testen in 2021 het basisinkomen en dit is waarom
Gratis geld voor iedereen. Dat is waar het bij het universele basisinkomen om draait. Iedereen krijgt elke maand een bedrag op zijn rekening gestort. No questions asked. Het maakt ook niet uit of je een goed betaalde baan hebt, of op zoek bent naar werk. Het idee is niet nieuw, maar toch lijkt 2021 het jaar te zijn waarin er meer geëxperimenteerd gaat worden met dit onvoorwaardelijke basisinkomen.
Ten minste elf Amerikaanse steden gaan dit jaar van start met een pilot. Lees hier meer over de plannen in Nederland.
Experimenten met basisinkomen door coronacrisis
Maar dat is nog niet alles, want nog eens twintig burgemeesters van Amerikaanse steden hebben gezegd dat ze waarschijnlijk zo’n test gaan uitvoeren in de toekomst. Sommige van die steden nemen zelfs al de eerste stappen om de pilot te realiseren. Nu de coronacrisis de Verenigde Staten hard treft, denken steeds meer burgemeesters serieus na over het basisinkomen.
In juni 2020 kondigden de burgemeesters van onder meer Los Angeles en Atlanta al aan dat ze zich hadden aangesloten bij een coalitie die zal pleiten voor het basisinkomen. Elke stad uit deze coalitie gaat een eigen experiment runnen. De coalitie is opgericht door de burgemeester van Stockton, Micheal Tubbs. Hij kwam op het idee toen hij Amerika zag worstelen met de gevolgen van de coronacrisis. Maar de nieuwe gesprekken die werden gevoerd over racisme na de dood van George Floyd speelden mee.
Aan Forbes vertelt hij dat deze gebeurtenissen hem motiveerden om de coalitie op te starten en aan te kondigen: “Als het niet Covid-19 is, is het volgend jaar wel een aardbeving, een orkaan of een brand. Het is nodig om onze economische veerkracht op te bouwen.” Op zijn aankondiging werd enthousiast gereageerd door onder anderen Bernice King (de jongste dochter van Martin Luther King Jr.) en Elon Musk.
Niet helemaal universeel
In de stad van Tubbs is al een test van achttien maanden van start gegaan. Hierin krijgen 125 inwoners met lage inkomens 500 dollar per maand. Het project is gefinancierd door een non-profit organisatie. Dit soort pilots worden vaak UBI-programma’s genoemd. UBI staat voor ‘Universeel Basisinkomen’. Omdat niet alle huishoudens de maandelijkse betalingen krijgen, kan je niet echt spreken over ‘universeel’. Er is ook discussie of het basisinkomen universeel moet zijn, of een middel om arme gezinnen over de armoedegrens te tillen.
De pilots hebben wel één groot kenmerk van het universeel basisinkomen: het is ‘onvoorwaardelijk’. Er is niemand die vraagt wat je met het geld gaat doen, en ook niemand die daar eisen aan stelt.