Startende ondernemers, opgelet: dit zijn veelgemaakte fouten (en oplossingen)
Of je nu af en toe als zzp’er aan de slag gaat of grote plannen hebt als startende ondernemer; bij het opzetten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Logisch dus, dat er in de beginfase door ondernemers vaak fouten worden gemaakt. Maar: van (andermans) fouten kun je leren. En daar kunnen jij én je onderneming de vruchten van plukken.
Het gedeelte waar veel ondernemers tegen opzien: de administratie. En dat terwijl je het jezelf heel makkelijk kunt maken. ‘Een goed begin is het halve werk’ zijn in dit geval woorden om naar te leven. Als je vanaf het begin je administratie op de juiste manier bijhoudt, dan kom je later niet in de knel. Bovendien kan het je belangrijke inzichten opleveren. Je moet maar net weten hoe.
Welke keuzes zijn dan verstandig en wat kun je beter niet doen als startende ondernemer? Een ding is zeker: deze fouten maak jij in ieder geval niet (meer).
1. Factuur in Word of Excel opstellen
Word of Excel gebruiken voor je facturen lijkt in het begin misschien een goed idee, maar is op de lange termijn niet zo handig. Handmatig al je facturen en offertes maken is niet alleen een tijdrovende, maar ook een foutgevoelige methode. Dat laatste wil je absoluut voorkomen: het gaat tenslotte om echte bedragen, die ook nog eens opgegeven moeten worden aan de Belastingdienst.
Kortom: dit wil je goed doen. De makkelijkste (en snelste!) manier voor ondernemers om facturen en offertes te laten opmaken, is met behulp van administratieve software. Van je boekhouding ‘een automaatje’ maken, noemt softwarebedrijf AFAS dat. Bij AFAS kun je je administratie met een paar clicks bijhouden, worden facturen en offertes automatisch gemaakt en heb je meteen een mooie huisstijl (waardoor je een stuk professioneler overkomt). Jij hoeft het alleen maar te checken en akkoord te geven.
2. Geen financieel overzicht maken
Er valt veel meer onder ‘administratie’ dan alleen facturen en offertes. Denk bijvoorbeeld aan kasadministratie, transactieoverzichten, belastingen en nog veel meer. Het fijne van AFAS is dat de software alle financiële processen voor ondernemers uitvoert, zodat jij je daar niet in hoeft te verdiepen. Dat is extra handig voor je belastingaangifte, maar levert ook belangrijke inzichten op.
Bij de software van AFAS wordt alle relevante financiële data gebundeld in een dashboard. Van crediteuren en debiteuren tot vaste activa en je verkoopomzet: alle cijfers zijn op een begrijpelijke manier weergegeven, zodat je makkelijk ziet hoe je onderneming ervoor staat (en ook: waar kansen liggen). Zo heb je volledig inzicht in je financiën en voorkom je onverwachte kosten.
3. Veel tijd kwijt zijn aan je belastingaangifte en andere administratieve zaken
Veel tijd kwijt zijn aan administratieve zaken en je belastingaangifte is zonde. Dat kun je namelijk versnellen met een boekhoudprogramma waarbij alles digitaal gaat en dat alles voor je op de juiste posten plaatst. Ook kun je advies krijgen van een accountant doordat je gemakkelijke kan samenwerken. Je hoeft dus geen zipjes met bonnetjes en facturen te sturen of nog schoenendozen met bonnetjes langs te brengen bij je accountant. Je werkt gewoon samen in de software.
Met eigen ogen zien hoe makkelijk het is om je boekhouding te automatiseren? Volg een demo of kijk op de website van AFAS voor meer voordelen.