5 redenen om uit te kijken naar Star Wars-serie Obi-Wan Kenobi
Het is voor Star Wars-fans nog even wachten tot 25 mei om de serie Obi-Wan Kenobi te kijken, maar de verwachtingen zijn hoog. Wordt deze serie nóg beter dan het legendarische The Mandalorian? We durven het voorzichtigjes te voorspellen.
The Mandalorian was een enorme verrassing voor veel Star Wars-fans. Na de rommelige, onsamenhangende laatste drie sequels was het een verfrissende, nieuwe kijk op het Star Wars-universum. Sterker nog; de toch wel wat ‘meh’ The Book of Boba Fett werd uit de brand geholpen met twee afleveringen die voornamelijk om Mando en Grogu draaiden.
Redenen om uit te kijken naar The Mandalorian
De verwachtingen voor Obi-Wan Kenobi zijn nu dus hoog. Een paar redenen waarom wij denken dat de serie zelfs nog beter wordt dan The Mandalorian.
1. Ewan McGregor en Hayden Christensen
Hoewel acteur Alec Guinness nog altijd de OG is als het gaat om de rol van Obi-Wan, bleek Ewan McGregor een waardige opvolger in de prequels. Niet alleen wist hij de maniertjes, spreekwijze en pure essentie van de rol van Guinness over te nemen, maar gaf hij ook een geheel eigen draai aan de oude (toen nog jonge) Jedi Master. We kunnen niet wachten om hem wederom in de rol te zien, zeker gezien het feit dat de serie al in 2019 is aangekondigd (de arme man wist dit al sinds 2015 en heeft al die jaren moeten liegen).
Het feit dat ook Hayden Christensen terugkeert als Darth Vader is minstens zo episch. De 40-jarige Canadees kreeg tijdens het schieten van de prequels enorm het vuur aan de schenen gelegd vanwege een enorm prutscript en verre van gedegen regie van George Lucas. Fans van het eerste uur waren dan ook niet te spreken over zijn zeurderige, verongelijkte versie van Anakin Skywalker. Nu is het dus een prachtkans om zichzelf te bewijzen, omdat we met films als Shattered Glass en American Heist hebben kunnen zien dat hij prima kan acteren. Wel wordt het interessant op welke wijze hij de rol opnieuw op zich neemt, aangezien Vader net zo makkelijk door iemand anders gespeeld had kunnen worden. Maar soit. Christensen is overigens sowieso weer helemaal terug in het Star Wars-universum. Hij keert ook terug in zijn rol voor de serie Ahsoka.
2. Intrigerende periode in het Star Wars-universum
Hoewel er in The Mandalorian vaak genoeg een knipoog was naar Star Wars-geschiedenis, stond het beestje uitstekend op eigen benen, wat de serie alleen maar sterker maakte. Desalniettemin is de hele periode tussen Revenge of the Sith (Epsiode III) en A New Hope (Episode IV) bijzonder intrigerend. Order 66 om alle Jedi uit te roeien is nog in volle gang, dus wordt het intrigerend om te zien wat Obi zoal in de tussentijd heeft uitgespookt. Het enige wat we zeker weten, is dat het verhaal zich acht jaar na Revenge of the Sith afspeelt.
Er wordt door fans driftig gespeculeerd of de verhalen volledig vers zijn (geschreven door Hossein Amini en later overgenomen door Joby Harold) of gebaseerd zijn op avonturen van Obi-Wan in comics en boeken die tot canon verheven zijn, zoals Marvel-comic Star Wars #7 uit 2015. We hoeven (naar verluidt) in ieder geval niet bang te zijn dat we weer een hele serie op de zanderige planeet Tatooine krijgen, omdat Obi wel degelijk off planet gaat. Zal Vader ook wel blij mee zijn, want hij haat zand.
3. Wijze lessen van fans
Star Wars was natuurlijk in eerste instantie slechts drie films, maar is ondertussen een enorme franchise geworden met talloze films, series, boeken, comics en animatieseries. En precies daarvan kunnen de makers van Obi-Wan Kenobi een hoop van leren. Star Wars-fans zijn bijzonder uitgesproken en laten meteen weten wat ze wel en niet goed vinden aan bepaalde content. LucasFilm en Disney hebben al eerder laten zien dat ze wel degelijk luisteren naar de fans.
Het is zeker geen garantie voor een briljante serie, aangezien The Book of Boba Fett (ondanks een flink aantal epische hoogtepunten) op een gegeven moment toch best wel saai werd, en de makers overduidelijk niet zo goed wisten welk verhaal ze nu eigenlijk wilden vertellen. Goddank zitten Jon Favreau en Dave Filoni er als producers nog steeds bovenop. Maar daar komen we straks op terug.
4. Deborah Chow
We mogen god op onze blote knieën danken dat de regie in handen is van de Canadese regisseur Deborah Chow. Niet alleen heeft ze zichzelf bewezen als iemand met gevoel voor Star Wars door twee van de beste afleveringen van The Mandalorian te maken (episode 3 en episode 7), ook heeft ze gewerkt aan Better Call Saul, American Gods en Mr. Robot. Om maar ‘even’ een paar shows te noemen.
Chow gaat alle zes afleveringen zelf regisseren, en ondanks het feit dat ze in een interview met The Hollywood Reporter stelde dat ze een team mist, vindt ze het wel fijn om één ‘stem’ te hebben. En terecht (looking at you, Rian Johnson). Wat ons betreft is ze dus een uitstekende keuze!
5. Dave & Jon
Het huidige Star Wars zou Star Wars niet zijn zonder het legendarische duo Jon Favreau en Dave Filoni. Er zijn geen grotere Star Wars-nerds dan zij. Naast producers en showrunners houden de heren letterlijk alles in de gaten als het gaat om ‘on screen’ Star Wars-producties, waarbij vooral Filoni een wandelende Star Wars-encyclopedie is. Hoewel Kathleen Kennedy al zeer lange tijd de franchise ‘in handen’ had, kwam ze behoorlijk in opspraak door curieuze beslissingen (het aannemen van Rian Johnson halverwege de sequel trilogie, waardoor het een onsamenhangend zootje werd) en het doordrukken van politiek correcte boodschappen.
Nu is het dus de taak aan Jon en Dave (wij mogen ze zo noemen) om dat gewauwel recht te trekken, en dat gaat ze goed af. The Mandalorian was fantastisch, The Book of Boba Fett verre van slecht, en ook de animatieserie The Bad Batch werd goed ontvangen door de fans. Dus we hebben goede moed dat Obi-Wan Kenobi weer een heerlijke duik in het Star Wars-universum gaat worden. Nog beter dan The Mandalorian? We gaan het zien.