Dit is de erbarmelijke stagevergoeding van studenten geneeskunde
Om een toekomstige baan als volwaardig arts te scoren, moeten studenten geneeskunde de kneepjes van het vak leren door middel van coschappen. Maar het salaris is in vergelijking met andere stages ronduit bedroevend.
Logischerwijs verdienen dokters vaak een goed salaris. Het jaarinkomen per specialisatie is dus allerminst verkeerd. Echter kan de aartsmoeilijke opleiding niet alleen jaren duren. Alvorens studenten geneeskunde deze zware maatschappelijke verantwoordelijkheid mogen dragen, dienen ze eerst de coschappen succesvol te voltooien.
Alleen is de vergoeding verrassend laag. En al zeker wanneer we vergelijkbare stages als maatstaf nemen.
Het coschap-salaris van studenten geneeskunde
In maart werd de stagevergoeding voor studenten geneeskunde verhoogd van 100 naar 150 euro. En ook al is dit gelijkgetrokken met andere WO-stages, verdient een stagiair in de advocatuur bijvoorbeeld minimaal 2.802 euro in het eerste jaar, 3.193 euro voor het tweede jaar en 3.550 euro voor het derde jaar.
En in België moet het salaris voor een stage tijdens de opleiding geneeskunde goedgekeurd worden door een speciale commissie. Belgische dokters-in-opleiding verdienen tijdens de coschappen minstens 3.174,42 euro en maximaal 3.497,23 euro. Bovendien krijgen Nederlandse studenten verpleegkunde tijdens hun stage ook gemiddeld een hogere vergoeding dan aspirant artsen, die kan oplopen van 450 tot 1.756 euro per maand, afhankelijk van de cao of de leeftijd.
Overigens bedoelen we daarmee niet dat verplegers minder moeten verdienen. Integendeel. Maar studenten geneeskunde behandelen tijdens de coschappen ook al patiënten. Voor een maatschappelijk belangrijk beroep is een stagevergoeding van 4,60 euro per dag of 45 cent per uur voor een werkweek van ruim 50 uren simpelweg te karig.
Actie voor een betere stagevergoeding geneeskunde
Om dat bedroevende salaris bij te stellen, voerden studenten geneeskunde en andere betrokken dokters eind maart actie. En hoewel de recente verhoging volgens De Geneeskundestudent: Arts van de Toekomst “een mooie opmaat naar structurele verbeteringen is”, is de belangevereging er naar eigen zeggen nog lang niet. “We zien deze verhoging als een uitnodiging om ons komende tijd te blijven inzetten voor een stagevergoeding voor coassistenten die gelijk is aan de andere stagiairs in ziekenhuizen.”