Squid Game-smokkelaar uit Noord-Korea treft het lot uit de serie
Ironie van het donkerste soort in Noord-Korea. Een Noord-Koreaanse man is ter dood veroordeeld voor het binnensmokkelen van de Zuid-Koreaanse Netflix-serie Squid Game. Een middelbare scholier krijgt levenslang voor het verspreiden van de serie. Dat meldt Variety.
De storm is een een beetje gaan liggen, maar de hype rond Squid Game is bizar. De Zuid-Koreaanse serie is wereldwijd de best bekeken serie ooit. Gezamenlijk hebben mensen meer dan 2,1 miljard uren naar de show gekeken. Dat is bij elkaar opgeteld 239.700 jaar. Zo’n beetje in ieder land domineerde de tamelijk bizarre serie de top 10-lijstjes, maar in het grotendeels afgeschermde buurland mag natuurlijk niemand ernaar kijken.
Doodstraf in Noord-Korea vanwege Squid Game
De serie werd in Zuid-Korea vooral geprezen om zijn kritiek op het kapitalisme en de verbeelding van de kloof tussen de verschillende sociale lagen aldaar. Noord-Korea veroordeelde de show kort na de release en verklaarde Squid Game publiekelijk als een aanklacht tegen het kapitalistische systeem van Zuid-Korea. Toch zijn er Noord-Koreanen die hun leven wagen voor de serie waarin Zuid-Koreanen met schulden hun leven wagen in een reeks kinderspellen.
Ondanks de inspanningen van de regering in Noord-Korea om de “westerse” inhoud te censureren, kwamen er vorige week al berichten naar buiten dat veel Noord-Koreaanse burgers in het geheim naar Squid Game kijken via exemplaren die het land zijn binnengesmokkeld. De ter dood veroordeelde man smokkelde USB-drives met Squid Game vanuit China de grens over en verspreidde de serie volgens Variety via studenten en middelbare scholieren.
Eerder dit jaar is de wet ‘Eliminatie van Reactionaire Gedachten en Cultuur’ ingevoerd. Deze moet voorkomen dat Zuid-Koreaanse en Amerikaanse films, muziek, toneelstukken en boeken het land binnenkomen en worden verspreid. Sindsdien wordt er nog harder opgetreden tegen smokkelaars.
Lugubere Netflix-serie
Mocht je het allemaal niet zo hebben meegekregen. In Squid Game nemen 456 mensen het voor een geldprijs tegen elkaar op in een reeks kinderspellen. Wiel faalt, wordt genadeloos doodgeschoten, zo blijkt tijdens het eerste spel. Lees hier meer over de serie. Check ook deze bizarre documentaire over Noord-Korea, waarin een Deense chefkok de wapenhandel blootlegt.