Squid Game-crypto blijkt oplichting: wat kunnen we hiervan leren?
Eind oktober was daar opeens een nieuwe crypto SQUID, vernoemd naar de populaire Netflix-serie Squid Game. Al snel kwamen er nieuwsberichten naar buiten dat de koers van de munt explodeerde.
In een aantal dagen steeg de munt met 49.000 procent en dat was voor veel mensen een reden om in de munt te investeren. Het ging toch goed met de munt?
Koers Squid Game-munt explodeerde
Waar de munt op 26 oktober enkele centen waard was, steeg de waarde op 31 oktober naar 35 dollar, om vervolgens op 1 november naar 2.856 dollar te schieten. Je voelt ‘m al aankomen: diezelfde dag implodeerde de munt. De koers stortte naar beneden en de waarde van SQUID zakte naar 0,003 dollar. Het lijkt een klassieke scam te zijn; mensen die mee werden gesleept in de hype, zijn waarschijnlijk hun geld kwijt.
Zo ook Bernard, die over de Squid Game-crypto hoorde en er zijn hele spaargeld van 24.000 euro in besloot te investeren. In een interview met CNBC vertelt hij dat hij wel naar de munt had gegoogeld. Maar in plaats van de volledige artikelen te lezen, las hij alleen de koppen over dat de koers van de munt explodeerde.
Na een bizarre koersstijging zag hij zijn spaargeld verdampen. “Ik had haast om mijn geld te investeren”, vertelt Bernard, die in Shanghai woont. “Ik dacht: Squid Game is nu heel populair, dus moet de token dat ook wel zijn.” Hij maakt zich zorgen over hoe hij nu zijn rekeningen moet betalen en zijn familie moet ondersteunen.
In het Telegram-kanaal over de crypto SQUID, met inmiddels meer dan 89.000 leden, laten de ontwikkelaars weten dat ze het project niet voortzetten, omdat ze ‘depressief zijn door de oplichters en overweldigd door de stress’. De whitepaper en website van de naar Squid Game vernoemde token zijn sindsdien verdwenen. Er wordt geschat dat de anonieme makers er met een bedrag van 3,4 miljoen dollar vandoor zijn.
Rode vlaggen bij crypto
Natuurlijk is het verleidelijk je geld te investeren als het goed gaat met een munt. We willen allemaal één van de succesverhalen over ‘op het juiste moment investeren in crypto’ worden. Maar dit verhaal over de Squid Game-munt bewijst dat je altijd goed je research moet doen.
Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook. Als Bernard de artikelen over de meme-munt daadwerkelijk had gelezen, had hij al gezien dat er meldingen waren van gebruikers die hun munten niet konden verkopen.
Er waren ook genoeg andere rode vlaggen. Normaal gesproken hebben alle munten dipjes, maar SQUID was in vijf dagen tijd alleen maar gestegen. Geen van de founders van de crypto was bovendien te vinden op LinkedIn en de website en whitepaper stonden vol spelfouten.
Investeren in crypto? Kijk uit voor ‘pump en dump’ voordat je geld verdampt