Koen Lorijn
Koen Lorijn Gezondheid 20 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze training laat je sneller afvallen dan HIIT en je wordt sterker

We zoeken altijd naar manieren om snel fit te worden, zonder al te veel moeite. Sprinttraining is een voorbeeld van zo’n manier, werkt zelfs nog beter dan afvallen of droogtrainen met een HIIT-workout en geeft een nieuwe betekenis aan snel fit worden.

Voordat je als een gek weg sprint, check ook even deze nuchtere voedingstips tegen overgewicht. Alles begint namelijk bij gezonde voeding.

Sneller afvallen of droogtrainen dan met HIIT

Sneller afvallen dan met HIIT? Hoe dan, zal je denken. HIIT (High Intensity Interval Training) staat namelijk ook al bekend om z’n enorme vetverliespotentieel. Een meta-analyse van bekende data naar sprinttraining en HIIT concludeert toch echt dat sprinten 40% effectiever kan zijn bij het verbranden van calorieën. En zelfs 92% effectiever dan steady-state cardio, zoals een uurtje hardlopen of fietsen op gematigd tempo. Daarnaast kan sprinten voordelig zijn voor je spiergroei.

Is het je al eens opgevallen dat sprinters enorm gespierd zijn, vergeleken met marathonlopers? Dat heeft uiteraard met verschillende genetische en trainingsfactoren te maken, maar ook met het feit dat bij sprinten een ander type spiervezels wordt gebruikt. En laat dat type spiervezel nou precies het soort spiervezel zijn met het grootste groeipotentieel.

Sprint-intervaltraining

De interessante bevindingen op het gebied van sprinttraining zijn gedaan op basis van een sprint-intervaltraining. Hoe doe je zelf zo’n training? Wij dachten aan het volgende:

  • Begin met een korte warming up, bijvoorbeeld door 1 á 2 minuten te joggen
  • Sprint zo hard als je kunt voor 20 tot 30 seconden
  • Rust 1,5 à 2 minuten om je hartslag te laten dalen. Je kunt ervoor kiezen om volledig te rusten, maar doorgaan met joggen op langzaam tempo houdt je spieren warm
  • Herhaal 4 á 5 keer

Hill sprints: krachttraining onder de hardloopoefeningen

Wanneer bovenstaande sprinttraining te makkelijk voor je is, zijn er opties om het nog wat zwaarder te maken. Je kunt langer sprinten, meer sets doen of — onze favoriet — hill sprints proberen. Je raadt het al: bij hill sprints, sprint je tegen een heuveltje op. Logischerwijs is dit een stuk zwaarder dan wanneer je het op een platte ondergrond doet. Bij hill sprints verbeter je niet alleen je conditie, maar zullen je bovenbeenspieren, billen en kuiten ook extra getraind worden. Het is de krachttraining onder de hardloopoefeningen, die ook erg nuttig is tijdens het afvallen. Sprint de heuvel omhoog (deze moet dus niet zo stijl zijn dat je niet meer kunt sprinten) en neem rust terwijl je weer terug naar beneden loopt.

Sprinttraining als mini-workout

Al de goede eigenschappen van sprinttraining, in combinatie met hoe weinig tijd je ervoor nodig hebt, maakt deze trainingsvorm uitermate geschikt voor mini-workouts. Dit soort workouts, ook wel bewegingssnacks, kun je elke dag doen en hebben volgens onderzoek een enorm positieve invloed op je gezondheid. Trainingen zoals deze hebben een minimale invloed op je dagelijkse leven en kun je makkelijk combineren met je drukke (kantoor)baan. Kun je niet even snel naar buiten tijdens werk? Dan zou je ook een mini-workout met kantoormeubelen kunnen overwegen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.